Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zzp’er in financiële sector dupe van wet DBA

8 op de 10 HR-professionals geven aan steeds vaker voor een flexibele schil te kiezen dan voor vaste mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van FBD Bankmensen, detacheerder van financiële professionals, onder zo’n 50 HR-professionals in de financiële sector. Opvallend is dat een meerderheid van de HR-professionals aangeeft minder snel geneigd te zijn voor zzp’ers te kiezen door de invoering van de wet DBA. Hierdoor zien zzp’ers mogelijk hun omzet dalen.

“Er is natuurlijk veel te doen om de invoering van de wet DBA en het afschaffen van de VAR”, vertelt Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. “Het is vervelend voor zelfstandigen in de financiële sector dat er meer voor flexwerkers dan zzp’ers gekozen wordt, aangezien zelfstandigen ook geen impact hebben op veranderende regelgeving. Mogelijk is dit een tijdelijke trend en keert het tij als er meer duidelijkheid is rondom de modelcontracten.”
Vraag naar specialisten groeit
Het onderzoek van de detacheerder laat nog een andere opvallende uitkomst zien. Steeds meer werk bij financiële instellingen lijkt namelijk alleen maar gedaan te kunnen worden door specialisten. Althans, daar is drie op de vier HR-professionals het over eens.
“Dat zoveel werk alleen door specialisten gedaan kan worden, verklaart voor een heel groot deel de vraag naar flexibele arbeid. Specialisten kunnen immers aangehaakt worden op een of meerdere projecten waar ze waarde toevoegen. Na een bepaalde periode is het project afgerond en de kennis mogelijk overgedragen, maar zit een bedrijf niet aan een vaste kracht vast”, aldus Kelder.
Werknemers willen ook vaker flex
Het feit acht op de tien HR-professionals liever kiezen voor een flexibele schil dan voor vaste werknemers, lijkt weerklank te vinden in de aanbodzijde van de arbeidsmarkt. Ongeveer zes op de zeven HR-professionals stellen namelijk dat ook professionals in de financiële sector liever flexibel werken dan voorheen.
“Dat professionals in de financiële sector liever flexibel dan vast werken, kent een aantal oorzaken. Je merkt dat er meer in opdrachten dan in banen gedacht wordt: financials vragen zich af waar ze bepaalde kennis halen of bepaalde ervaring opdoen. Daarnaast biedt een flexibel arbeidsbestaan afwisseling, zelfstandigheid en ondernemerschap. En dat zijn, volgens ons, de eigenschappen die bij professionals in deze sector het verschil gaan maken”, besluit Kelder.
Het onderzoek van FBD Bankmensen loopt nog en is bereikbaar via deze link. Deelnemers krijgen na het afronden van het onderzoek (kosteloos) een indicatie hoe ze anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt en de veranderingen in de financiële sector.
Over FBD Bankmensen
Sinds 2000 detacheert FBD Bankmensen interim-professionals en -managers in de bancaire en verzekeringsbranche. FBD is partner in business met toonaangevende banken van Nederland binnen de zakelijke en particuliere markt. FBD Bankmensen is de oprichter van de Bankmensen Academie, dat opleidingsprogramma’s voor professionals in de zakelijke bancaire sector aanbiedt.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles