Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zwitserse banken op zoek naar nieuw verdienmodel

 

Zwitserse banken worden door de afschaffing van het bankgeheim en de toename aan schadeclaims en boetes in het nauw gedreven. De banken zijn naarstig op zoek naar manieren om hun omzet en winst op peil te houden. Dit meldt dagblad de Trouw afgelopen weekend.

Bankgeheim
Zwitserse banken hebben heel lang geprofiteerd van het bankgeheim. Vermogende mensen over de hele wereld die de belasting wilden ontduiken, stalden hun geld veilig in Zwitserland. Zwitsers gaven tot voor kort geen medewerking aan buitenlandse autoriteiten. Anderhalve maand geleden werd de wet op de automatische uitwisseling van financiële gegevens tussen de EU-landen en Zwitserland in Brussel getekend. Dit betekent het einde van het bankgeheim voor buitenlanders. Voor inwoners van Zwitserland blijft het bankgeheim nog wel van kracht.

Veranderde business
Voor Zwitserse bankiers heeft de afschaffing grote gevolgen. Een groot deel van hun klanten valt hierdoor immers weg. Banken hier reageren hier op door onder andere hun heil te zoeken in alternatieve businessmodellen. Zo zijn verschillende Zwitserse banken begonnen met een lokaal charmeoffensief.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!