Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Zweden is ons voorbeeld’

In het voorjaar van 2016 is het in Nederland voor het eerst mogelijk realtime betalingen te doen. Bedenker Mark Kalse geeft aan dat Scandinavische landen als voorbeeld dienen voor Nederland, daar wordt namelijk helft van de betalingen gedaan via realtime betalingen.

Transacties tussen verschillende banken worden altijd op een vast tijdstip van de dag behandeld. Daarbij gebeurt het dus dat de consument net na dat moment een overboeking plaatst. Het resultaat? De consument moet een dag wachten totdat de overboeking is gedaan. “Onze oplossing is dat men dag en nacht overboekingen kunnen doen naar verschillende banken”, aldus Mark Kalse, bedenker van Sowdan.

Studententijd
Als student boodschappen doen en erbij de kassa achter komen dat je geen geld meer op je rekening hebt staan. Een huisgenoot van Kalse overkwam het. Wat doe je dan? Kalse vond het onbegrijpelijk dat geld overmaken tussen verschillende banken soms vierentwintig uur duurt; dat was het begin van Sowdan.

Vorig jaar ging bij Kalse het roer om: “Ik heb mijn studie inmiddels op een laag pitje gezet en heb het risico als ondernemen genomen om me op Sowdan te focussen.” Daarna ging het in een sneltreinvaart: “Eind 2014 begonnen we met het idee, in april 2015 vonden we een investeerder, Pieter Schoen, en in mei was het rond.”

Zweden
Aan het einde van 2012 werd de helft van de betalingen in Zweden gedaan met realtime betalingen, daarom dient dit land als voorbeeld voor Nederland. “Nederland lijkt veel op Zweden. Wij hebben contact met Zweden om te leren. Wij kijken bij hen af hoe wij het in Nederland kunnen doen.”

Het bedrijf bevindt zich nu in de testfase: “Intern in het bedrijf zijn wij aan het kijken waar we tegenaan lopen en hoe we dat gaan verbeteren. We gaan in het voorjaar van 2016 naar buiten met de mobiele applicatie en dan begint het.” Er zijn veel consumenten geïnteresseerd in Sowdan, vooral nadat het bedrijf drie weken geleden veel in het nieuws was: “Een miljoen mensen hebben het nieuws gevolgd en er zijn veelal positieve reacties naar ons gekomen.”

In oktober ontving Sowdan een investering van 2,1 miljoen euro van onder andere Pieter Schoen van Nederlandse Energie Maatschappij. Kalse werken toe naar een volgende financieringsronde waarmee ze geld ophalen voor onder andere marketing: “We zorgen voor een grote televisiecampagne en daarnaast is de mobiele applicatie gereed voor gebruik.”

Financiële sector
Volgens Kalse gaat er de komende jaren veel veranderen in de financiële sector: “Ik denk dat de banken meer naar de achtergrond gaan en zullen dienen als backoffice. Wij willen de front office worden voor de Nederlandse consumenten. Het is belangrijk dat de financiële sector klaar is voor verandering. Een ding weet ik; wij zijn klaar voor de verandering.”

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles