Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zwaaien met je pinpas

Contactloos betalen, afrekenen zonder je pasje ergens tegen aan te houden, is binnen afzienbare tijd bij alle grootbanken werkelijkheid. Na ABN Amro, is het sinds vandaag ook mogelijk bij ING om af te rekenen zonder pincode.

Near field communication
Deze nieuwe manier van betalen is mogelijk door het gebruik van Near Field Communication (NFC). Door het toevoegen van een speciale NFC-chip in een bankpas of mobiele telefoon hoef je deze alleen maar van een afstand langs een apparaat halen. Je kan dan zonder pincode afrekenen. Om fraude te voorkomen, is het maximum voor deze manier van betalen gezet op 25 euro per betaling.

Betrouwbaar
Betalen zonder pincode lijkt onveilig maar dat is het niet volgens onderzoek Erik Poll van de Radboud Universiteit in  Nijmegen. Poll was betrokken bij onderzoeken die de veiligheid van de ov-kaart vast moeten stellen. De conclusie hiervan was dat met ov-kaarten makkelijk te frauderen is. Dit geldt niet voor de NFC-passen. Poll legt in de Volkskrant uit dat het in principe mogelijk is om de passen met een antenne af te lezen. Om dat te doen, moet je echter continu dicht bij de persoon met de pas lopen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!