Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zondagsrust banken brengt winkelier in problemen

Winkeliers zien het paasweekend met gemengde gevoelens tegemoet. Feestdagen zijn altijd goed voor extra omzet, maar door ouderwetse betaalregels moeten ze tot vier dagen op hun geld wachten.

Het is ieder jaar een terugkerend fenomeen: tijdens het paasweekend ligt het betalingsverkeer vier dagen volledig plat. Vooral winkeliers zijn daar de dupe van. Branchevereniging Detailhandel Nederland laat weten het zat te zijn. Voorzitter Jan Meerman uitte tegenover NOS zijn frustratie over het feit dat winkels tegenwoordig 24/7 open zijn, maar dat banken 110 dagen per jaar niet werken. Een betaling tijdens het paasweekend wordt dan direct van de rekening van de klant gehaald, maar de winkelier krijgt het bedrag pas op dinsdag na Pasen bijgeschreven.

Oplossing

De banken waar de winkeliers klant zijn, verenigd in de Betaalvereniging Nederland, laat weten begrip te hebben voor het standpunt van de detaillisten. Toch is er volgens hen ook sprake “lastige en complexe” materie waardoor het lastig is een oplossing vinden. Zo zouden banken te maken hebben met Europese afspraken. Ook is de Europese Centrale Bank (ECB) gesloten op feestdagen, waardoor banken onderling geen geld kunnen overmaken. Technisch zou er veel mogelijk zijn, zoals ook is gebleken in landen buiten de Eurozone. Maar in de Eurolanden ligt het minder eenvoudig.

Voorrang

Sneller bankverkeer: De Nederlandse Bank (DNB) is er voorstander van, zo laat het in een reactie tegenover De Volkskrant weten. De organisatie zou met andere stakeholders de mogelijkheden onderzoeken om het betalingsverkeer te versnellen, maar wil niet vooruitlopen op mogelijke oplossingen. Detailhandel Nederland belooft in mei met een rapport te komen waarin oplossingen staan die relatief snel te realiseren zijn. Zo is het een probleem dat de detailhandel na het weekend vaak problemen heeft met het betalen van hun leveranciers, doordat zij op hun geld moeten wachten. Het afhandelen van pinbetalingen uit het weekend zou daarom op maandagochtend voorrang moeten krijgen bij betalingsverwerkingen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles