Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Paul van Eijck (KvK) over veiliger geld in tokens steken als investeerder

Paul van Eijck, Ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel (KvK), legt in dit artikel uit wat blockchaintechnologie voor toegevoegde waarde kan leveren aan ondernemers die, op moderne wijze, bijvoorbeeld bedrijfskapitaal op willen halen. Het is dan zaak dat de risico’s worden geminimaliseerd. Een tipje van de sluier: Security Token Offerings (STO) vormen de toekomst.

Investeren in tokens kan een stuk veiliger. Blockchaintechnologie biedt je bedrijf de mogelijkheid (groei)kapitaal hypermodern op te halen bij private of zakelijke investeerders. Hoe dat gaat? Met het uitgeven en verkopen van zogenaamde tokens ontstaan toegangs- of deelnemingsrechten voor de koper. Tokens koopt een belegger met cryptogeld, bijvoorbeeld bitcoins. Of met fiat geld, bijvoorbeeld euro’s of dollars. Daarmee ontstaat voor een bedrijf (groei)kapitaal. Paul van Eijck (Kamer van Koophandel) legt uit.

In crypto-land bestaan de modewoorden ICO (Initial Coin Offering) en STO (Security Token Offering) die je even verwarren en om uitleg vragen. Deze begrippen  staan voor een digitale beursgang, waarbij tokens als tegenwaarde dienen. Met deelname aan een ICO neemt de investeerder veel risico voor een (mogelijk) hoog rendement. In het nieuws kwamen al onfrisse praktijken van deze financieringsvorm naar voren. Misleiding achter de token-uitgifte of het hacken van het verspreidingsplatform zijn daar enkele voorbeelden van. Geïnteresseerde geldschieters wordt daarom geadviseerd om allereerst de relevante whitepaper(s) te downloaden of  het bijhorend businessplan eens goed door te nemen. Inmiddels staat er een veiliger token-uitgiftesysteem klaar: de Security Token Offering (STO). In een notendop: een beursgang in de blockchain, waar de Wet op het financieel toezicht (Wft) op van toepassing is. Bedrijven die een STO willen uitvoeren, moeten dit doen in samenspraak met de financiële autoriteiten.

Een stuk zekerder

Het bezit van een security token geeft je een digitaal recht op een aandeel, winstuitkering of obligatie van een bedrijf. De blockchain zorgt ervoor dat het aankoopproces écht veilig is. Tokens worden op een digitale beurs genoteerd, die vervolgens in rap tempo open wordt gezet. Elk jaar keert de onderneming waar je een security token van bezit bijvoorbeeld dividend of rente uit, net als bij een gewoon waardepapier. Het grootste risico voor de security token-eigenaar? Dat je bedrijf failliet gaat en verdwijnt. Zoals bij andere vormen van kapitaalverstrekking eveneens het geval is, wanneer  resultaat uitblijft.

Vergunning

Haal je minder dan 5 miljoen euro aan STO-kapitaal op? Dan is die kapitaalronde vrijgesteld van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toch kan de AFM achteraf nog ingrijpen, als blijkt dat er iets niet in de haak is met de uitgifte. Deze financieringsvorm is verder goed te vergelijken met crowdfunding: het bedrijf dat behoefte heeft aan kapitaal plaatst financiële details in het business plan op de speciaal daarvoor ontworpen investeringswebpagina.

Groei

Deze vorm van bedrijfsfinanciering is ook wennen voor een investeerder. Met een duidelijke beschrijving, Q&A en contactbutton bied je hulp gedurende het aankoopproces. Voor een optimale softwareondersteuning en fundingcampagne heb je vooral tijd en geld nodig. Als startup overweeg je misschien een redelijk aantal tokens af te staan aan de investeerders om met de opgehaalde gelden sneller te kunnen groeien als onderneming. De STO-markt heeft in aanleg een enorme groeicapaciteit. Elk bestaand bezit kan namelijk ‘getokenized’ worden. Een stukje gebouw, goud of kunstwerk, in theorie is het allemaal mogelijk om in een security token te gieten.

Betrouwbaar

Tokenized Asset Offering (TAO) is weer een ándere term, die je tegenkomt in plaats van STO. De voorkeur is om ‘STO’ als meest precieze begrip te gebruiken. Over een tijdje spreek je gewoon over ‘effecten’. Dan spelen ook betrouwbare adviespartijen een behulpzame rol met raadgeving, toezicht en naleving. De hele effectenhandel spijkert zich straks steeds veiliger vast via de blockchain. We’re on the road, but not there yet!

Tagged with:

Over de schrijver

Related Articles