Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zo denken banken over samenwerking en innovatie [afl. 3]

Hoe moeten de traditionele banken omgaan met fintech? Wij spraken met de drie banken die onlangs besloten een samenwerking aan te gaan met Holland Fintech. We gaan op zoek naar de visie van deze Nederlandse banken over samenwerking en innovatie. Vandaag spreken we met Lodewijk Bonebakker, Head of Customer Experience Center bij ING.

“Fintech-bedrijven moeten meer samenwerken met grote banken om innovatie en succes te stimuleren”, zo stelde Urs Rohner van Credit Suisse onlangs in een toespraak aan de Universiteit van Oxford. Met de recentelijke toetreding van ABN Amro, ING en Rabobank tot Holland Fintech lijken de Nederlandse banken die visie te delen. We polsen bij Lodewijk Bonebakker hoe ING hier tegenover staat.

Hoe kijken jullie als Nederlandse grootbank aan tegen het standpunt van Rohrer?
Bonebakker: “Fintech-bedrijven zijn voor de banken zowel een kans als een bedreiging en daar moet je voor open staan. Ze bieden veel kansen voor de banken omdat ze een ander startpunt hebben, maar ze zijn ook een bedreiging als we niet snel genoeg mee veranderen met de markt. Ze kijken met een frisse blik op de markt en evolueren erg snel. Als systeembanken worden we geacht om betrouwbaarheid hoog in ons vaandel te hebben staan. Klanten verwachten zekerheid van ons en hebben niet graag dat we al te veel experimenteren met nieuwe en dus onbekende betaalsystemen. Tegelijkertijd moeten banken wel met hun tijd meegaan. De samenwerking met Holland Fintech en de andere banken is dus erg belangrijk om banken en fintech-bedrijven dichter bij elkaar te brengen.”

Welke toegevoegde waarde geeft de bank voor de fintech startups?
“Wij bieden start-ups toegang tot een enorme hoeveelheid kennis. Ze kunnen proposities onderbouwen met de grote hoeveelheid aan data die we hebben. We helpen hen ook bij alle privacy en regelgeving rond het uitbouwen van hun producten en diensten. Daarnaast  hebben we uiteraard ook een groot klantenbestand waardoor we hen meteen een groot bereik kunnen bieden. Door samen te werken met banken als ING, Rabobank en ABN AMRO creëer je eigenlijk een soort van toegangspoort tot de financiële sector. We kunnen ook een kritische partner zijn en hebben de ruimte en de tijd om goed te analyseren of de huidige propositie van de start-ups geschikt is voor de Nederlandse markt en hoe die eventueel aangepast moet worden.”

En welke toegevoegde waarde biedt de startup dan voor de banken?
“De jonge start-ups kunnen experimenteren in een veel hoger tempo dan wij dat kunnen. Ze kijken naar de technologische en sociale ontwikkelingen en gaan op zoek naar de behoeften van de markt. Dat doen wij ook wel, maar zij kunnen simpelweg sneller schakelen door omvang en een grotere vrijheid. Jonge start-ups hebben de mogelijkheid om veel te experimenteren en zo blijven ze ons steeds een stapje voor. Uiteraard zijn hier de nodige risico’s aan verbonden, en zulke risico’s kunnen wij als grote banken niet zomaar nemen.”

Ziet u in de toekomst fintech kiezen voor een samenwerking of juist niet?
“De natuur van een startup is om hun product of dienst beter, sneller en gemakkelijker te maken dan wat de gevestigde bedrijven doen. Het zit in hun natuur om met ons te concurreren, en dat is een heel gezond uitgangspunt. Deze concurrentie is erg goed om ons te stimuleren het steeds beter te doen. Een samenwerking gaat dan bepalen of de innovatie van die start-ups een meerwaarde kan bieden voor onze systemen. Zelf ben ik geen grote voorstander van een overname. Een overname kan vaak het doodvonnis betekenen voor de start-up, tenzij het team optimaal binnengebracht kan worden in een grote bank als ING. Samenwerkingen zijn veel succesvoller. Ik vind het heel belangrijk dat wij als bank helder zijn en ervoor zorgen dat wij open staan om samen te werken met deze start-ups, zodat we elkaar beter kunnen maken. Uiteindelijk draait het allemaal om het bedienen van de klant en de start-ups geven hier een enorme impuls.”

Organiseren jullie events voor start-ups en fintech?
“We hebben zelf al events georganiseerd, nu staat de samenwerking met Rabobank, ABN Amro en Holland Fintech centraal om een dialoog aan te gaan met de fintech startups. Het is belangrijk om samen  te leren en de fintech startups te tonen dat ze bij de banken terecht kunnen. Het is ook belangrijk dat we de kleinere banken meenemen. We moeten een platform bieden dat alle banken en fintechbedrijven bij elkaar brengt, en dat is wat we nu willen doen via onze nieuwe samenwerking met Holland Fintech.”

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles