Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zo denken banken over samenwerking en innovatie [afl.2]

Hoe moeten de traditionele banken omgaan met fintech? Wij spraken met de drie banken die onlangs besloten een samenwerking aan te gaan met Holland fintech. We gaan op zoek naar de visie van deze Nederlandse banken over samenwerking en innovatie. Vandaag spreken we met Harrie Vollaard, head of innovation bij Rabobank.

“Fintech-bedrijven moeten meer samenwerken met grote banken om innovatie en succes te stimuleren”, zo stelde Urs Rohner van Credit Suisse onlangs in een toespraak aan de Universiteit van Oxford. Met de recentelijke toetreding van ABN Amro, ING en Rabobank tot Holland Fintech lijken de Nederlandse banken die visie te delen. We polsen bij Harrie Vollaard hoe Rabobank hier tegenover staat.

Zijn jullie het eens met het standpunt van Rohner?
Vollaard: “Zeker. Als je jezelf als bank wil ontwikkelen kan je niet gesloten zijn. Je moet open zijn en nieuwe ontwikkelingen omarmen. Je ziet bijvoorbeeld dat Startup Bootcamp Fintech London banken en fintech-bedrijven samenbrengt en een enorme toegevoegde waarde biedt om de financiële industrie vooruit te helpen. Start-ups beginnen ook een steeds belangrijkere rol te spelen in onze sector waardoor het erg belangrijk is om een goede relatie op te bouwen en te onderhouden met deze innovatieve bedrijven.”

Welke toegevoegde waarde biedt een bank voor een start-up?
“Er zijn een aantal dingen die we de fintechbedrijven bieden. Een goed voorbeeld is Sparkholder, een start-up die realtime inzicht geeft in de financiële gegevens van bedrijven, dat samen met onze adviseurs heeft gewerkt om de markt te bereiken. Ideaal voor zo’n start-up is om hun oplossing te testen in een bancaire omgeving. We bieden ook een netwerk in zowel binnen- als buitenland waardoor we de start-ups ook kunnen helpen bij het internationaal gaan van hun onderneming. Daarnaast leveren we ook mentoren die ze verder helpen op het gebied van zowel competentie als inhoud. We hebben bijvoorbeeld heel veel ervaring met betalingen en kunnen ze helpen met het opzetten van hun business.”

En wat bieden de start-ups jullie?
“Het belangrijkste is dat ze nieuwe business modellen  ontwikkelen, dat is razend interessant. Daarom willen we ook graag actief betrokken zijn bij dit soort bedrijven. Een start-up biedt  ook een niche-oplossing en dat doen ze erg goed. Ze leveren snelle service en diensten met een hoge kwaliteit en halen vaak grote obstakels die klanten ervaren weg. Wat ik zelf ook wel interessant vind is dat we ook zelf erg veel kunnen leren van de manier waarop ze ontwikkelen. We adopteren de methode die ze gebruiken; deze is snel  en leidt tot beter resultaat.”

Wat houdt jullie samenwerking met Holland Fintech eigenlijk precies in?
“Onze bijdrage, die van de banken dus, zal vooral facilitair zijn. Zowel op vlak van ‘housing’ van events als het aanbieden van een netwerk waar zowel fintechbedrijven als investeerders gebruik van maken. We gaan hackathons en andere activiteiten helpen organiseren. Er zullen ook ‘testbeds’ komen waardoor start-ups gemakkelijker in contact kunnen komen met ons. Ze willen vaak iets met een bank doen maar weten niet waar ze het best terecht kunnen en deze samenwerking kan hiervoor een oplossing bieden.

Wat we ook willen doen is het start-up klimaat faciliteren. Zo kunnen wij gezamenlijk optrekken richting de overheid, bijvoorbeeld als het gaat om wet- en regelgeving, belastingmaatregelen en de rol van toezichthouders. Zo realiseren we een goed klimaat waarin de FinTech bedrijven in kunnen floreren. Een goed voorbeeld is crowdfunding, daar heeft de overheid een positieve impuls gegeven. Op het gebied van bitcoin is de overheid dan weer sceptisch. Holland Fintech bundelt de ideeen die hierover leven. Als alle betrokken partijen de overheid apart benaderen wordt het erg moeilijk om snel en efficiënt naar oplossingen te zoeken.”

Waarom organiseerden jullie in 2014 de allereerste Dutch Fintech Hackathon?
“We willen nauw betrokken blijven bij de technische ontwikkelingen in de financiële sector. De Fintech industrie geldt als  één van de snelst groeiende industrieën. Het aantal start-ups in Nederland stijgt, maar ook gevestigde partijen zoals Amazon, Ebay en Facebook ontwikkelen financiële services. Met de huidige technologie sluiten deze bedrijven naadloos aan bij de behoeften van klanten. Knelpunten bij banken worden door andere partijen opgelost door nieuwe technologische toepassingen. Denk aan bedrijfsfinanciering. Mogelijkheden als crowdfunding, barternetwerken en asset sharing haken daar op in. Als bank zien wij ook mogelijkheden. Meegroeien in de sector is van belang. Deze hackathon draagt daaraan bij. Zowel bij Holland Fintech als de twee andere banken ligt een voorstel om hier samen verder aan te werken. Niet alle hackathons moeten per se samen georganiseerd worden maar het kan wel goed zijn om hier vaker samen te werken in de toekomst.”

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles