Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
ING Hoofdkantoor

Zo denken banken over samenwerken met fintech-bedrijven

“Fintech-bedrijven moeten meer samenwerken met grote banken om innovatie en succes te stimuleren”, stelde Urs Rohner, chairman van Credit Suisse, onlangs in een toespraak aan de Universiteit van Oxford. Met de recente toetreding van de drie grootste Nederlandse banken tot Holland FinTech lijkt men in Nederland die visie te delen. We spreken met Harrie Vollaard (Rabobank), Lodewijk Bonebakker (ING) en Menno van Leeuwen (ABN Amro).

Meerwaarde en groei
Vollaard, Bonebakker en Van Leeuwen delen het standpunt van hun Zwitserse collega: samenwerken met fintech-bedrijven is essentieel. Volgens Harrie Vollaard, Head of Innovation bij Rabobank, moet openheid centraal staan. “Als je jezelf als bank wil ontwikkelen, moet je open zijn en nieuwe ontwikkelingen omarmen. Je ziet bijvoorbeeld dat Startup Bootcamp Fintech London banken en fintech-bedrijven samenbrengt en een enorme toegevoegde waarde biedt om de financiële industrie vooruit te helpen.” Menno van Leeuwen, Manager van het ABN Amro Innovation Centre, gelooft dat een samenwerking meerwaarde biedt: “Leren en co-creëren met deze fintech-bedrijven is voor ons bankbreed een speerpunt aan het worden, omdat we geloven dat we op deze manier inzichten voor nieuwe businessmodellen ontdekken. Als je hier succesvol in bent, dan kun je als bank door samen te werken met start-ups meer groei realiseren, zowel in de meerwaarde die je voor je klanten biedt als in nieuwe digitale inkomsten.”

Bank is de ideale partner
Waarom het voor fintech-bedrijven aantrekkelijk is met banken samen te werken? Volgens Lodewijk Bonebakker, Head of Customer Experience Center bij ING, draait het om de combinatie van kennis en ervaring. “Wij bieden start-ups toegang tot een enorme hoeveelheid kennis. Ze kunnen proposities onderbouwen met de grote hoeveelheid data die we hebben. We helpen hen ook bij alle regelgeving rond het uitbouwen van hun producten en diensten.” Vollaard gelooft dat een bank ook op internationaal vlak de ideale partner is. “We bieden een netwerk in zowel binnen- als buitenland, waardoor we de start-ups kunnen helpen bij het internationaliseren van hun onderneming. Daarnaast leveren we ook mentoren die ze helpen op het gebied van zowel competentie als inhoud. We hebben bijvoorbeeld heel veel ervaring met betalingen en kunnen hen helpen met het opzetten van hun business”, aldus Vollaard. “We kunnen ook een kritische partner zijn en hebben de ruimte en tijd om goed te analyseren of de huidige propositie van de start-ups geschikt is voor de Nederlandse markt en hoe die eventueel aangepast moet worden”, voegt Bonebakker nog toe.

Snelweg naar innovatie
Zowel bij ING, Rabobank als ABN Amro zien ze de jonge fintech-bedrijven als een toegang tot snelle innovatie. “Fintech-bedrijven zijn voor ons een snelweg naar innovatie en vernieuwing. We moeten ons openstellen voor nieuwe ontwikkelingen en dus dichtbij start-ups blijven. Ze zijn erg innovatief en komen soms verrassend uit de hoek; hier moet je jezelf op voorbereiden. Als je de Airbnb’s en Ubers niet ziet aankomen, ben je wel erg naïef”, zegt Van Leeuwen.

Die snelle innovatie herkennen is juist wat traditionele banken moeilijk vinden. “Wij zijn systeembanken en hebben met veel regelgeving te maken. Jonge start-ups verkennen nieuwe markten en hebben veel flexibiliteit. Ze hebben de mogelijkheid om veel te experimenteren. Door de vrijheid die ze krijgen, blijven ze ons steeds een stapje voor. Uiteraard zijn hier de nodige risico’s aan verbonden en die risico’s kunnen wij als grote banken niet nemen”, zegt Bonebakker.

Vollaard: “Een start-up biedt ook een niche-oplossing. Ze leveren snelle service en diensten met een hoge kwaliteit en halen vaak grote obstakels die klanten ervaren weg. Wat ik zelf ook wel interessant vind, is dat we ook zelf erg veel kunnen leren van de manier waarop ze ontwikkelen. We adopteren de methode die ze gebruiken; deze is snel en leidt tot beter resultaat.”

Samenwerking Holland FinTech
Er worden in Nederland veel events georganiseerd rondom fintech en start-ups. Ook ING, Rabobank en ABN Amro hebben daar ervaring mee. Met de samenwerking willen de drie grootbanken vooral samen de dialoog aangaan. Ze gaan hackathons en andere activiteiten organiseren in samenwerking met Holland FinTech. Er zullen ook ‘testbeds’ komen, waardoor start-ups gemakkelijker in contact kunnen komen met de banken.
De samenwerking tussen de banken bestaat volgens Bonebakker uit meer dan alleen events organiseren. “We hebben zelf al events georganiseerd. Nu staat de samenwerking Holland FinTech centraal om een dialoog aan te gaan met de fintech start-ups. Het is belangrijk om samen te leren en de start-ups te tonen dat ze bij de banken terecht kunnen. Het is ook belangrijk dat we de kleinere banken meenemen. We moeten een platform bieden dat alle banken en fintech-bedrijven bij elkaar brengt”, aldus Bonebakker.

Maar dat is niet alles. “We willen ook het start-up-klimaat faciliteren. Zo kunnen wij gezamenlijk optrekken richting de overheid, bijvoorbeeld als het gaat om wet- en regelgeving, belastingmaatregelen en de rol van toezichthouders. Zo realiseren we een goed klimaat waarin de fintech-bedrijven kunnen floreren. Een goed voorbeeld is crowdfunding; daaraan heeft de overheid een positieve impuls gegeven. Op het gebied van de bitcoin is de overheid daarentegen sceptisch. Holland FinTech bundelt de ideeën die hierover leven. Als alle betrokken partijen de overheid apart benaderen, wordt het erg moeilijk om snel en efficiënt naar oplossingen te zoeken”, besluit Vollaard.

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles