Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

IDC trekt veiligheid betaalapps in twijfel

Analistenbureau IDC trekt de veiligheid van de vele innovaties rondom betaalapps in twijfel. Volgens het bureau zouden banken en financiële instellingen transacties via een mobiele telefoon moeten beveiligen met een tweetrapsauthenticatie. 

IDC, een bekend analistenbureau op de mobiele markt, spreekt op Tweakers haar zorgen uit over de veiligheid van alle mogelijkheden waarmee we straks kunnen betalen met een mobiele telefoon. Volgens de analisten zouden banken en financiële instellingen die betaalmogelijkheden moeten beveiligen met een tweetrapsauthenticatie door bijvoorbeeld via de sms een code te versturen die de gebruiker alvorens de transactie te voltooien dient in te voeren. Er wordt in het bijzonder gewaarschuwd voor toepassingen waarbij de authenticatie geschiedt op biometrische wijze als bijvoorbeeld een vingerafdruk.

Beoordelen van de veiligheid
Door middel van Apple Pay en de Samsung Galaxy S5 kunnen veel gebruikers straks transacties voltooien met slechts een vingerafdruk. Volgens de analisten van het IDC is het gebruik van deze innovatie nog te onzeker, omdat de veiligheid van deze toepassing nog niet voldoende beoordeeld is.  “Het zal enkele jaren duren voor de financiële industrie het beveiligingsniveau kan beoordelen”, aldus de analisten. “Tot die tijd is tweetrapsauthenticatie de beste aanpak voor mobiele applicaties.” Overigens zou de toepassing volgens het IDC wel geschikt zijn om bijvoorbeeld saldo-informatie in te zien.

Amerikaanse banken
Ondanks de volgens het IDC wankele veiligheid van de nieuwe betaaltoepassingen, hebben veel Amerikaanse banken reeds deals gesloten met de betaaldienst van Apple. Daarnaast ging Paypal dit jaar in zee met Samsung om betalingen mogelijk te maken via de vingerafdrukscanners van de Galaxy-toestellen. Nederlandse banken maken nog altijd veel gebruik van een tweetrapsauthenticatie. Zo krijgen gebruikers bij ING een code via de SMS. Andere banken vereisen een code bij transacties die boven een bepaald bedrag uitkomen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles