Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zeven van de tien MKB’ers van plan te investeren in bedrijf

69 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers geeft aan van plan te zijn om te investeren in de eigen onderneming. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-kredietplatform October, waar 1.059 ondernemers aan deelnamen.

MKB-ondernemers geven in het onderzoek aan vooral te willen investeren in nieuw apparatuur (59 procent), marketing (43 procent) en IT (37 procent).

De investeringsbereidheid in de logistieke sector blijkt het hoogst. Maar liefst 84 procent van de MKB-ondernemers in deze branche geeft aan dat zij van plan zijn om in de komende vijf jaar te investeren in het eigen bedrijf. In de branches retail en horeca geeft 80 procent van de MKB-ondernemers aan dit van plan te zijn. In de bouwsector zijn de verwachtingen om te investeren het laagst, namelijk 61 procent.

Hoge investeringsbereidheid, maar hoe?

Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers uit de sectoren waar de bereidheid om te investeren het hoogst is, het meest moeite hebben met het aantrekken van kapitaal. “Het lijkt alsof er een inhaalslag moet worden gemaakt en het is de vraag of banken hiervoor het juiste loket zijn”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland.

Overige manieren om het benodigde kapitaal voor investeringen bij elkaar te krijgen zijn (nog) niet populair, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Voor deze anders-dan-bank-financieringen (ADB-financieringen), zoals het uitgeven van aandelen, lopen ondernemers nog niet warm. 64 procent van de MKB-ondernemers geeft aan dit liever niet te doen. Ook het afsluiten van leningen met familie en/of vrienden is volgens 59 procent van de ondernemers geen optie.

De toekomst laten afhangen van de bereidheid van banken is in de ogen van Mannaerts echter een nóg groter risico. “In een periode waarin investeringen in digitalisering en technologie cruciaal zijn voor de winstgevendheid en het succes van de organisatie, vormt die afhankelijkheid een risico voor het Nederlandse MKB”, aldus de CEO.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles