Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zes op de tien ondernemers krijgen weleens verkeerd financieel advies

Maar liefst 57 procent van de Nederlandse ondernemers zegt dat een financieel adviseur hen weleens het verkeerde financiële product heeft geadviseerd. Voor mannen geldt dit met 62 procent vaker dan voor vrouwen (46 procent). Dit blijkt uit onderzoek van MKB-verstrekker Caple onder 368 ondernemers met minimaal tien medewerkers, uitgevoerd door Markteffect. Ook denkt 77 procent van de ondernemers dat de financieel adviseur niet altijd in het belang van de ondernemer handelt. 

“Onjuist of onvolledig informeren is natuurlijk onwenselijk”, zegt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter ook voor een groot gedeelte bij de MKB-ondernemer zelf. We zien namelijk regelmatig dat een financieel adviseur een oude bekende is en er daarom minder kritisch wordt gekeken naar de inhoud van het advies.”

Financieel adviseur uit privénetwerk

Dat ondernemers graag een adviesrelatie aangaan met iemand die zij al kennen, blijkt ook uit het onderzoek van Caple. Zo geeft maar liefst 61 procent van de ondernemers aan dat hun financieel adviseur afkomstig is uit het privénetwerk. Voor ondernemers van 65 jaar en ouder geldt dit met 85 procent het meest. Ook gaan zeven op de tien ondernemers (67 procent) ervan uit dat ze voor al hun financiële vraagstukken terecht kunnen bij dezelfde financieel adviseur. Opvallend genoeg weet een derde van alle ondervraagden niet wat een financieel adviseur eigenlijk kost.

Slinkert: “Het is gemakkelijk om voor al je financiële zaken bij dezelfde man of vrouw aan te kloppen. Echter, door de digitale transformatie is de diversiteit aan producten en oplossingen enorm toegenomen. Ook is de zakelijke omgeving door de alsmaar gestegen regeldruk en hogere eisen van de overheid en samenleving een stuk complexer geworden. Dit vraagt om specialistische kennis op allerlei gebieden. Het is juist goed om hiervoor verschillende experts in de hand te nemen, in plaats van op één persoon te vertrouwen.”

Gedegen advies leidt tot hogere omzet

Hoewel ondernemers soms kritisch zijn over hun financieel adviseur is 54 procent van mening dat de financiële advisering uiteindelijk heeft geleid tot een hogere omzet of winstgevendheid. Slinkert: “Gelukkig zien de meeste ondernemers in dat gedegen financiële kennis en kunde in toenemende mate het werkterrein is van specialisten. Het advies van een ervaren financieel expert kan van groot en soms zelfs existentieel belang zijn voor de toekomst van een onderneming.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles