Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zencap Duitse Fintech startup van het jaar

Zencap, een online aanbieder van kredieten, is door de Süddeutsche Zeitung uitgeroepen tot Fintech startup van het jaar in Duitsland. De award werd uitgereikt tijdens de SZ Finance Day 2015.

 

 

CEO en mede-oprichter Matthias Knecht nam de prijs in ontvangst. Bij zijn toesprak had hij het over gebrek aan innovatie bij de traditionele banken en het verlies van vertrouwen hierin. Dit gebrek biedt ruimte voor startups zoals Zencap. “Het mkb komt naar ons omdat ze zich niet serieus genomen voelen door de banken”, zegt Knecht. Opmerkelijk is dat het bedrijf deze week een jaar bestaat en nu al zo’n mooie prijs kan ontvangen.

Kleine kredieten
Het jonge bedrijf richt zich op het mkb, en dan vooral de kleine bedrijven, met relatief kleine leningen. Ondernemers kunnen bij Zencap terecht voor bedrijfsleningen tussen de 10.000 en 250.000 euro. De looptijden variëren tussen zes maanden en vijf jaar. Om in aanmerking te komen voor een lening moet je als bedrijf minstens twee jaar bestaan en een omzet hebben van minimaal 100.000 euro.

Actief in Nederland
Zencap is ook actief in Nederland. Sinds twee maanden kunnen ondernemers bij Zencap terecht voor bedrijfsleningen. Er zijn al veertien projecten online, met een gezamenlijke waarde van 730.000 euro. “Het gaat heel hard. We hebben tientallen aanvragen lopen. De aanvragers zijn heel divers. We hebben een fietsverhuurbedrijf, een orthopediepraktijk die een nieuwe vestiging opent en we doen ook horecabedrijven”, zegt Country Manager Nederland Jeroen Broekema.

Snel en gemakkelijk
Het grote voordeel van Zencap is de snelheid waarmee een aanvraag behandeld wordt. Aanvragen worden binnen 48 uur behandeld als alle vereiste gegevens worden aangeleverd.  Deze snelle service is volgens Broekema hun grootste troef: “De snelle toegang tot krediet maakt het erg aantrekkelijk. Kredieten verkrijgen bij traditionele banken is lastig en deze processen duren bovendien erg lang. Dankzij onze service, die volledig online gebeurt, krijgen ondernemers heel snel een antwoord.”

Investeren
Bij Zencap zijn er verschillende soorten investeerders. “Je kan al vanaf 100 euro investeerder worden maar we werken ook met grote bedrijven en particulieren die veel grotere bedragen investeren. We kunnen onze investeerders een goede garantie bieden dankzij ons sterk risicomanagement”, aldus Broekema.

Doelstellingen
Zencap is operationeel in Duitsland, Nederland en Spanje met meer dan 70 werknemers. “Momenteel verdienen we 3% op de kredieten en willen dit niet verhogen, om rendabel te blijven moeten we dus blijven groeien. Ons doel is krediet toegankelijk maken voor de MKB in Europa en willen operationeel worden in tien landen.”

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles