Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zelfstroom lanceert uniek nieuw crowdfundingproject van 2 miljoen

Zelfstroom lanceert op 1 december het eerste crowdfundingproject in Nederland met een door de AFM goedgekeurd prospectus. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van crowdfunding als financieringsvorm. Het duurzame project van 2 miljoen euro, bestemd voor de verhuur van zonnepanelen, wordt in de vorm van obligatieleningen met een looptijd van twee jaar en een rente van zes procent aangeboden via crowdfundingplatform www.duurzaaminvesteren.nl.

Nog niet eerder werd in Nederland een obligatielening via een crowdfundingplatform met AFM (BO) vergunning aangeboden, waarvan het prospectus is goedgekeurd door de AFM. “We zijn trots op deze primeur”, aldus Bram Leijten, CEO.

Grootste aanbieder van Nederland

Duurzaam investeren in zonne-energie en het huren van zonnepanelen wint aan populariteit. Het recordproject van 1 miljoen euro dat Zelfstroom in april dit jaar vestigde, weet hij binnen dit kalenderjaar te verdubbelen.

Totaal heeft Zelfstroom inclusief dit nieuwe project, voor 4,6 miljoen aan crowdfundingprojecten ingezet. Dat is gezamenlijk goed voor ruim 1.100 huishoudens die zonnepanelen huren. Het bedrijf is op dit moment de enige landelijke en de grootste aanbieder voor het verhuren van zonnepanelen in Nederland.

Ter vergelijking, in 2015 is er in totaal een bedrag van 11,7 miljoen via crowdfunding geïnvesteerd in duurzame energie in Nederland. Daarvan werd toen bijvoorbeeld 6,1 miljoen opgehaald voor collectieve inkoop van zonne-energie. Zelfstroom laat met het totaalbedrag van € 4,6 miljoen zien dat de vraag naar het huren van zonnepanelen binnen het afgelopen jaar in populariteit is toegenomen.

Zonnepanelen huren is de trend

“We merken dat particulieren in Nederland positief zijn over zonnepanelen, want de aanvragen nemen nog iedere dag in snel tempo toe. Niet iedereen beschikt over de middelen om zonnepanelen aan te schaffen of wil uitgebreid producten vergelijken. Zonnepanelen huren is een oplossing waarbij Zelfstroom de zonnepanelen betaalt, installeert en zorg draagt voor onderhoud en waarbij de klant direct bespaart op zijn of haar energierekening. Klanten hebben geen zorgen meer over garanties, kwaliteit of onderhoud van zonnepanelen maar genieten wel van het voordeel. Er wordt direct bespaard op energiekosten en de energie die wordt opgewekt is honderd procent duurzaam. Zonnepanelen huren is er voor iedereen in Nederland. In principe is het enige wat je nodig hebt een eigen woning met een eigen dak, uitzonderingen daargelaten.”

Belangrijke informatie voor de geïnteresseerde belegger

Aan de obligatielening zitten diverse risico’s verbonden, zoals debiteurenrisico van de huurder en het herfinancieringsrisico van de obligatieleningen. Deze en andere risico’s staan uitgebreid beschreven in het prospectus dat is opgesteld in verband met het project. Zelfstroom adviseert iedere aspirant-investeerder om het prospectus aandachtig te lezen. Het goedgekeurde prospectus is algemeen verkrijgbaar gesteld en kan worden verkregen op www.duurzaaminvesteren.nl/.

Voor meer informatie:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles