Zeeuws ziekenhuis rekent op crowdfunding
— 21 mei 2015Investeringsmaatschappij Zeeland Investments Beheer (ZIB) gaat miljoenen investeren in het noodlijdende Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. De investeringsmaatschappij gaat voor een deel van het geld op zoek naar financiering via crowdfunding.
Met de investeringen neemt ZIB het pand en de grond over van het ziekenhuis in Vlissingen voor vijf miljoen euro en zal het vervolgens een verbouwing en renovatiewerkzaamheden voor haar rekening nemen. Bedoeling is dat het ziekenhuis dan het vernieuwde gebouw zal huren. De investeringsmaatschappij, onder leiding van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe, maakte dit woensdag zelf bekend.
Renovatie
Vroegere plannen voor een volledige nieuwbouw zijn intussen van de baan geveegd. Het bestaande gebouw zal gerenoveerd worden en naar verwachting in al in 2016 in vernieuwde vorm openen. De eerdere ambitieuze plannen van het ziekenhuis zouden neerkomen op een bedrag van ongeveer veertig miljoen euro. Voor de verbouwing zal dit dit slechts de helft zijn.
Crowdfunding
Om de totale financiering van twintig miljoen euro op te halen maakt ZIB mede gebruik van crowdfunding. Het hoopt de helft van de financiering bij particulieren te vinden. De andere helft wordt opgehaald met een bancaire lening. Voor particulieren die mee willen doen met het crowdfunding-project is het mogelijk om dit te doen vanaf 2500 euro met een maximum van 40.000 euro. Zij verstrekken dan een lening over een periode van maximaal zeventien jaar, die een rente oplevert van vijf procent per jaar. Crowdfunding zal de band tussen het ziekenhuis en de Zeeuwse bevolking ook versterken. Investeerders worden betrokken bij het hele proces en krijgen eenmaal per jaar de kans om hun zegje te doen op een algemene vergadering.
Betrokkenheid
Volgens Van Koeveringe zal het aan bereidheid tot investeren niet ontbreken bij de Zeeuwse bevolking. De voormalige oprichter en directeur van Roompot Vakanties heeft al ervaring met het betrekken van de lokale bevolking bij het financieren van projecten. “We hebben bij onze vakantieparken gezien dat betrokkenheid en beleggingen hand in hand gaan. In dit geval verdien je er als belegger aan en tegelijkertijd komt er een beter ziekenhuis in je eigen regio. Twee vliegen in één klap”, aldus Van Koeveringe in het FD.
Alternatief
De investeringsmaatschappij zal zich niet mengen in het beheer van het ziekenhuis. “Wij gaan alleen over het gebouw, het vastgoed, en bemoeien ons niet met de vraag hoeveel dokters in dienst zijn of welke operaties worden uitgevoerd. Maar als de prestaties van het ziekenhuis achterblijven, komen we natuurlijk wel even langs”, aldus Van Koeveringe. Als het ziekenhuis onverhoopt toch failliet gaat is er een alternatief: privékliniek Zeeland Care, deels eigendom van het ziekenhuis en deels van ZIB, zou dan zijn intrek kunnen nemen in het gebouw. Volgens Van Koeveringe is er echter geen reden om aan dit scenario te denken. “Het ziekenhuis levert jaarlijks voor tussen de 50 en 60 miljoen aan planbare zorg. Daar komt de komende jaren geen verandering in. Daarnaast levert de verbouwing alleen al ruim vier miljoen euro op. Puur op huisvesting, gas, licht en schoonmaken. Voor zo’n klein ziekenhuis is dat veel geld.”