Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zcash potentiële opvolger van de Bitcoin?

De nieuwe cryptomunt Zcash zag op vrijdag 28 oktober het licht.  Zcash is de ‘veilige’ variant van de Bitcoin. Of zoals het bedrijf het zelf omschrijft: als de Bitcoin de ‘http’ van het geld is, dan is Zcash de ‘https’.

Zcash werkt net als de Bitcoin op basis van de Blockchain-technologie, maar gaat daarbij vertrouwelijk om met de betaalgegevens. De Zcash-transacties kunnen zo worden beschermd dat ze de verzender, ontvanger en waarde van de transactie verbergen. Alleen degene met de juiste weergavesleutel kan de inhoud zien. Zcash codeert de inhoud van afgeschermde transacties. Omdat de betalingsinformatie versleuteld is, gebruikt het protocol een nieuwe cryptografische methode om hun geldigheid te controleren.

ZCash bouwt dus voort op Bitcoin. Zo zijn het niet de (centrale) bankiers die beslissen hoeveel nieuw geld in omloop wordt gebracht, maar een algoritme. En net als bij Bitcoin is ook de hoeveelheid Zcash beperkt: uiteindelijk zullen maximaal 21 miljoen ZEC in omloop zijn.

Wisselvallige koers
De introductie van Zcash ging gepaard met fikse koerswisselingen. In eerste instantie steeg de koers met meer dan duizend procent. Op het hoogtepunt leverde een een zerocoin, ofwel ‘ZEC’, omgerekend ruim 6.000 euro op. Inmiddels is de koers weer fors gedaald: maandagmiddag 31 oktober werd Zcash aangeboden voor een kleine 500 dollar.

De privacy die Zcash belooft, lijkt criminelen in de kaart te spelen. De initiatiefnemers achter Zcash verdedigen zich daartegen op hun website: “Slechte mensen gebruiken auto’s, internet, cash geld; slechte mensen maken gebruik van het huidige bankensysteem. Ons doel is niet om iets uit te vinden dat bad guys niet kunnen gebruiken, maar iets dat de miljarden goede mensen op deze planeet vooruit kan helpen.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles