Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zal digitale ‘disruptie’ leiden tot de volgende crisis in de financiële sector?

Volgens een nieuwe analyse van McKinsey vormen digitale ontwikkelingen van grote spelers als Amazon en Google een bedreiging voor de bankensector. Banken kunnen in mum van tijd worden teruggebracht naar simpele geldleveranciers. Stevent de bankensector af op een nieuwe financiële crisis?

Waar media vaak berichten over digitale ontwikkelingen als kansen, ziet internationaal adviesbureau McKinsey sommige ontwikkelingen juist als bedreigingen. Volgens een rapport van 52 pagina’s van McKinsey, getiteld ‘The Phoenix Rises: Remaking the Bank for an Ecosystem World’, wordt de bankensector geconfronteerd met digitale bedreigingen, zoals nieuwe digitale concurrenten en consumenten die zich volledig storten op digitale diensten. Deze bedreigingen zouden de opbrengst uit eigen vermogen kunnen verlagen tot 5,2 procent in 2025, een niveau dat niet meer is bereikt sinds de financiële crisis van 2008.

Simpele geldleveranciers
Volgens de analyse moeten banken en kredietvakbonden voorbereid zijn op een situatie waarin er geen focus is op digitalisering en er geen nieuw perspectief is op wat de bankensector moet vormen. Volgens de analyse wordt de bedreiging van digitale-technologiespelers zoals Amazon, Tencent, Alibaba en Google steeds groter. Banken kunnen in minder dan een decennium worden teruggebracht naar simpele geldleveranciers als de sector niet heroverweegt hoe het financiële diensten wil leveren.

McKinsey schat dat volledig digitaliseren en een grote investering in de verbetering van vaardigheden in digitale marketing en analytics, banken 350 miljard dollar kan  opleveren in de komende drie tot vijf jaar. Wanneer de bankensector manieren kan vinden om effectief te concurreren met grote bedrijven zoals Amazon, Alibaba en Tencent, is een opbrengst uit eigen vermogen van negen procent tot veertien procent mogelijk in 2025.

Nieuw dieptepunt
Als de financiële dienstensector haar eigen dienstverlening niet heroverweegt, en als retail- en zakelijke klanten in rap tempo hun bankzaken blijven overzetten naar digitale bedrijven, zou de opbrengst uit eigen vermogen van de bankensector met ongeveer vier procentpunten kunnen zakken, naar 5,2 procent in 2025. Dit ligt dicht bij de niveaus die in 2008 werden ervaren tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in 2008.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles