Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Witwassen via Bitcoin groeiend probleem

In de afgelopen drie jaar is er voor meer dan vier miljoen euro aan bitcoins in beslag genomen door het Openbaar Ministerie. Na invallen in Nederland en Duitsland deze week, en het ontdekken van bitcoinrekeningen in Engeland en Litouwen, is dat bedrag alleen maar gegroeid.

Afgelopen week hebben Nederlandse en Duitse opsporingsdiensten invallen gedaan bij een woning in het Overijsselse Haaksbergen, en bij twee bedrijfspanden in de Duitse plaats Bad Bentheim. Hierbij zijn vier verdachten aangehouden en twintig luxe auto’s, diverse dure horloges en verschillende verdovende middelen in beslag genomen. Het geld waarmee de goederen zijn betaald is naar alle waarschijnlijkheid verdiend door de narcoticahandel via het dark web, dat door de verdachten is witgewassen met de verkoop van Amerikaanse auto’s.

Vertienvoudiging

Het in beslag genomen bitcoin-bedrag is vertienvoudigd sinds de eerste inbeslagnames door het OM in 2014. Door de almaar stijgende populariteit van bitcoins en de bijbehorende waardevermeerdering is de verwachting dat dit bedrag verder gaat stijgen. De in beslag genomen cryptovaluta mag door het OM niet worden vastgehouden om hier rendement uit te krijgen, maar moet door justitie direct via de eigen wallet verkocht worden. Hiermee ontloopt het OM het risico dat de opbrengsten van het politieonderzoek verdampen bij het plotseling ineenstorten van de markt.

‘Mixing diensten’

De meest recente schatting van Interpol is dat veertig procent van het verkeer tussen criminelen in bitcoins plaatsvindt. Hier zijn echter geen harde cijfers over bekend, omdat de bitcoin vrijwel anoniem verhandeld kan worden. Er is op dit moment een stijgende vraag naar meer anonimiteit. Methoden die gebruikt worden om die anonimiteit te waarborgen zijn onder andere het gebruik van katvangers en ‘mixing diensten’. Deze diensten maken het de opsporingsdiensten steeds lastiger, aangezien zij het spoor van aanschaf wissen, door bitcoins in te wisselen tegen andere cryptocurrencies. CoinJoin, een vorm van zo’n mixing dienst, zorgt ervoor dat transacties met meerdere personen tegelijk worden uitgevoerd, waardoor het al amper aanwezige spoor verder wordt uitgewist. Het is vrij gemakkelijk om deze wisselkantoren te onderscheiden van de legitieme varianten: een legitiem kantoor is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heeft het een eigen website én is bij de fiscus bekend.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!