Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Willem Vermeend ambassadeur fintech

Oud-staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken, Willem Vermeend, wordt ambassadeur van fintech. Dit maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend. Vermeend zal een vergelijkbare rol vervullen als start-upambassadeur Neelie Kroes voorheen deed. 

Minister Dijsselbloem van Financiën kondigde recent al aan dat er verbindingsofficier zou komen. Vermeend zal obstakels gaan opruimen voor technologische bedrijven die actief zijn in de snelgroeiende digitalisering van de financiële sector. Ook moet hij van Nederland de nieuwe fintech-hub maken.

Potentie is daar, fundament nog niet
Vermeend stelt in het FD: “‘Fintech blijft nu nog te veel steken bij start-ups. Bedrijven proberen experimenteel de weg te vinden en lopen tegen problemen aan, zoals de opstelling van de toezichthouder. Er is nog niet echt iets structureels, het fundament ontbreekt. Betaalbedrijf Adyen laat zien dat het kan in ons land. Dat is mijn topper, een voorbeeldbedrijf. Het klopt dat het er maar één is, maar ik sta in ieder geval niet met lege handen.”

Oplossingsgericht
Het eerste focuspunt van Vermeend zal bitcoin-technologie zijn. “Blockchain zie ik als een veelbelovende ontwikkeling. Dat zou een versnelling moeten krijgen. We kunnen ons daar internationaal mee op de kaart zetten. Binnen twee à drie jaar gaat Blockchain een grote rol spelen. Daar zitten inderdaad ook risico’s aan, maar laten we eens stoppen met naar de knelpunten kijken. Dat doen we in Nederland al te veel. Als je niets doet, ben je zeker te laat.”

Vermeend heeft aangegeven maximaal twee jaar de nieuwe rol te willen vervullen, daarna zal iemand anders het stokje over moeten nemen.

Willem Vermeend
Willem Vermeend Willem Vermeend (Zuilen, 1948) werd in 1984 Kamerlid voor de PvdA, vervolgens staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken. Na zijn vertrek uit de politiek in 2002 werd hij onder andere hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie in Maastricht.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles