Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Welke kansen biedt Blockchain nog meer? [David Birch, bitcoincongres]

“De toekomst van geld is niet de bitcoin en de toekomst van de bitcoin is niet geld.” Daarmee opent David Birch, ID-consultant en expert op het gebied van digitaal geld, zijn toespraak op het bitcoincongres. In het Engels overigens, hoewel hij zelf enkele jaren in “Skeveningen” heeft gewoond. “Let’s not talk about the b-word anymore.” Daarvoor in de plaats komt een ander b-woord: Blockchain.

Het komt tijdens het Nationaal Bitcoin Congres vaker aan bod: het is vooral de technologie achter de bitcoin die interessant is. Daar zit de toekomst. Niet alleen binnen de financiële sector, maar ook, juist daarbuiten. Aan de hand van verschillende voorbeelden toetst Birch bij zijn publiek voor welke toepassingen Blockchain geschikt is. En dat doet hij op zijn Birchs: met een knipoog, soms wat cynisch of op het randje. Maar wel zo dat hij de lachers op zijn hand krijgt.

Een idioot idee
Stel, twee mensen spreken samen iets af. Ze willen dat vastleggen en gebruiken daarvoor Blockchain. Zo is duidelijk wie er getekend heeft, wanneer en waar de afspraak over gaat. Blockchain als middel om toestemming te verlenen; heeft dat de toekomst? Maar weinig ja-stemmers steken hun hand op. En terecht, vind Birch. Want zo’n akkoord is zinloos zolang het anoniem gebeurt. Misschien hield de een wel een pistool tegen het hoofd van de ander. “Blockchain for consent? A stupid idea”, stelt Birch.

Blockchain buiten de financiële sector
De vier andere voorbeelden die Birch noemt, vallen beter in de smaak. Voor het herleiden van de herkomst, de historie van eigendom, zou Blockchain zich beter lenen. Dankzij cryptographic blinding zou Blockchain ook gebruikt kunnen worden om te stemmen bij verkiezingen. En wellicht ook voor  The Internet of Things, bij het gebruik van gadgets. Maar echt de toekomst heeft Blockchain op het gebied van KYC, om te voldoen aan het know-your-customer-beleid en due diligence.

De kracht van Blockchain zit volgens Birch dan ook in de combinatie van privacy en transparantie; een paradox die mogelijk wordt met Blockchain. Maar échte kansen biedt Blockchain op het gebied van bottom-up identity; dat noemt hij de “real revolution”.

Bekijk de sheets uit de presentatie van David Birch:

Over de schrijver

Suzanne Wijers

Suzanne Wijers is journalist en uitgever van FinanceInnovation.

Related Articles