Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

3 nieuwe pensioenfondsen voor hypotheekaanbieder Munt

Opnieuw hebben drie pensioenfondsen gekozen om te beleggen via de nieuwe hypotheekaanbieder Munt Hypotheken. Per januari treden Pensioenfonds TNO (TNO), Spoorwegpensioenfonds (SPF) en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer (SPOV) toe tot het fonds achter Munt Hypotheken. Munt is de enige hypotheekaanbieder in Nederland waarbij het kapitaal bestaat uit investeringen van pensioenfondsen.

Bij de ‘first closing’ van de hypotheekaanbieder werd in september al bijna twee miljard euro toegezegd door Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds PGB, de eerste Nederlandse pensioenfondsen die direct via Munt Hypotheken investeren in Nederlandse woninghypotheken. De ambitie om binnen enkele jaren meer dan drie miljard euro aan hypotheken te verstrekken is met de drie nieuwe pensioenfondsen binnen handbereik; het streven is nu om meer dan vijf miljard euro aan Munt Hypotheken te verstrekken.

Positieve ontvangst in de markt
De snelle uitbreiding van het beschikbare kapitaal is in de hand gewerkt door de positieve ontvangst van de nieuwe hypotheekaanbieder in de markt. Munt Hypotheken kenmerkt zich door een transparant productaanbod, scherpe rentes en snelle duidelijkheid over toekenning van de lening. Ook de condities zijn eigentijds en klantgericht. Zo wordt de renteopslag bij aflossen automatisch aangepast en bestaat de mogelijkheid om uit eigen middelen boetevrij af te lossen.

Jeroen Looman, directeur Munt Hypotheken: “Ook de markt ziet dat we een serieus alternatief bieden voor de Nederlandse consument.” Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Blauw Research blijkt bijvoorbeeld dat Munt Hypotheken een tien scoort en nu al bij tien procent van de onafhankelijke adviseurs een voorkeurspositie inneemt.

Aantrekkelijke beleggingscategorie
Gezien de voordelen voor pensioenfondsen om te beleggen in Nederlandse woninghypotheken, is het niet vreemd dat op korte termijn meer partijen zich willen aansluiten. “Een goed rendement en een beperkt risico is voor elk pensioenfonds interessant”, aldus Looman. “Daarbij zijn ze bij uitstek geschikt om voor de lange termijn te investeren in de Nederlandse economie.”

Snelle groei
Inmiddels zijn al enkele honderden miljoenen aan hypotheken verstrekt via 450 onafhankelijke hypotheekadviseurs. “Op termijn wordt het aantal intermediairs verder opgeschroefd voor nog meer dekking door het land”, zo stelt Looman. Er wordt via landelijke hypotheekketens gedistribueerd zoals De Hypotheker, Van Bruggen Adviesgroep en HypotheekCompany, maar ook via zelfstandige hypotheekprofessionals en web-based advieskanalen zoals de hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles