Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
We.trade

Blockchainplatform we.trade moet mkb vertrouwder maken met internationale handel

Rabobank probeert door middel van blockchaintechnologie, onder de naam we.trade, het midden- en kleinbedrijf vertrouwd te maken met internationaal ondernemen. Voor kleine bedrijven is zakendoen over de landsgrenzen een heel gedoe: de techniek achter bitcoin moet hier een betrouwbaarder en milieuvriendelijker alternatief voor gaan bieden.

Een samenwerkingsverband van software-reus IBM en negen Europese banken heeft een handelsplatform opgeleverd waar voornamelijk het midden- en kleinbedrijf toegevoegde waarde in zullen zien. Naast Rabobank namen ook KBC (België), Nordea (Scandinavië), Santander (Spanje), UniCredit (Italië), HSBC (Groot-Brittannië) en Société Générale (Frankrijk) deel aan dit initiatief.

Internationaal ondernemen is voor veel mkb’ers een grote stap om te zetten. Niet alleen moeten zij een hele bureaucratische papiermolen door, zowel in Nederland als in de afzetmarkt over de grens, evengoed is het een kwestie van vertrouwen dat moet worden gewonnen. Als eenmaal alle afspraken helder op papier staan, van productie tot levering, moet je als ondernemer maar hopen dat alles gaat zoals op papier met elkaar is afgesproken. En is het product of de dienst eenmaal geleverd, dan heeft de bedrijfseigenaar nog niet de garantie dat er ook daadwerkelijk wordt uitbetaald. Internationaal ondernemen herbergt dus de nodige risico’s.

We.trade

Met het blockchain-platform we.trade moeten bovenstaande risico’s zoveel mogelijk worden verkleind. Alleen klanten van de deelnemende banken kunnen gebruikmaken van het handelsplatform: het zijn dus zeker betrouwbare bedrijven (en geen malafide particulieren of ondernemingen) waarmee de klanten van Rabobank in onderhandeling gaan. Doordat de bank van de afnemende partij de betalingsverplichting kan overnemen, betekent dit dat de leverancier hoe dan ook krijgt betaald. Daarnaast scheelt het kilo’s papier die (ook anno 2018) nog steeds met internationaal ondernemen zijn gemoeid.

Op het we.trade-platform zitten inmiddels twintig klanten van Rabobank aangesloten. Pas wanneer meer landen en banken zich bij we.trade aansluiten zullen er meer Rabobank-klanten aan de blockchain van het handelsplatform worden toegevoegd.

Blockchain wordt op steeds meer handelsgebieden toegepast: zo schreven we recentelijk ook over end-to-end blockchain-koffie.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!