Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Wat was happening het afgelopen jaar?

2015 was een druk jaar voor fintech, met onder andere nieuwe mobiele betalingsmogelijkheden en veel investeringsnieuws. Maar misschien de belangrijkste ontwikkeling van 2015 is dat startups minder de sector willen verstoren en meer samenwerken met de traditionele bank.

Dat de fintech-sector groeit en dat wereldwijd iedereen meer aandacht heeft voor fintech-ondernemingen, is niet zo gek. De investeringen in deze sector zijn het afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor verschillende partijen kansen kregen om zich uit te breiden en te ontwikkelen. Daarnaast is de ‘disruptieve’ golf wat gaan liggen en staan fintech-startups open voor samenwerking met traditionele banken. Zo staan zij samen sterker in de toekomst.

Samenwerking
Traditionele banken hebben na de crisis meer geld te besteden aan innovatie en samenwerking met fintech-ondernemingen. Ze weten dat er wat moet veranderen om te overleven. ING lanceerde dit jaar bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met de Spaanse startup Kabbage. Dit is een fintech-onderneming die het mogelijk maakt voor kleine en middelgrote ondernemingen om binnen tien minuten te weten of een lening haalbaar is of niet.

Op Nederlandse bodem is innovatie belangrijk. ABN Amro ging samen met Google, Booking.com en KPMG een samenwerkingsverband aan. Het afgelopen jaar hebben zij gewerkt aan een project dat in 2016r van start zal gaan: X. Dit is een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in het hartje van Amsterdam dat plaats biedt aan een community van snelgroeiende startende ondernemers, waaronder fintech-startups. ABN Amro is als partner betrokken bij de start van het project. De bank gelooft in de combinatie van kennis en expertise van een traditionele bank en het ‘doordenken’ van fintechers. “Een win-win, omdat zij ons inzicht geven in de potentiële kansen voor investeringen in fintech-producten en services”, aldus Frank Verkerk, Chief Digital Officer bij ABN Amro.

Investeringen
De investeringen in innovatie binnen de financiële sector zijn dit jaar weer gestegen. In 2014 werd al goed geïnvesteerd in deze sector, maar dit jaar was er een stijging van zeventig procent in investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van H2 Ventures en KPMG. In 2014 werd er voor twaalf miljard dollar geïnvesteerd en in 2015 groeide dat bedrag naar twintig miljard dollar.

Een belangrijke investering die genoemd moet worden, is die van Adyen. Afgelopen oktober maakte Iconiq Capital, een investeringsmaatschappij dat onder andere belegt namens Mark Zuckerberg, bekend dat zij investeren in de Nederlandse Adyen. Volgens de CEO van Adyen, Pieter van Does, zorgt deze investering vooral voor een nieuw netwerk waar hij graag gebruik van maakt in Sillicon Valley. Hoe hoog de investering is, werd niet bekend gemaakt. Does heeft alleen vermeld dat zijn onderneming nu een waarde heeft van twee miljard euro.

Mobiele betalingen
Waar de Nederlandse consument het meeste mee te maken heeft op dagelijkse basis is contactloos betalen. Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat steeds meer Nederlanders gebruikmaken van contactloze betalingen. In november werd de honderd miljoenste betaling in Nederland gedaan. Sinds 2014 is het mogelijk in Nederland om met een smartphone of betpaalpas contactloos af te rekenen bij de kassa.

Benieuwd naar de verwachtingen in de financiële wereld voor 2016? Hou onze site in de gaten! Of wil je meer lezen over financiële ondernemingen die dit jaar veel besproken werden? Lees het hier.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles