Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Wat andere sectoren kunnen leren van fintech

Fintech is hot and happening. In de financiële branche rijst het aantal innovaties zo ongeveer de pan uit. Wat kunnen andere sectoren leren van de booming business die fintech heet?

Delen is alles
In de fintech-wereld draait alles om delen. Dit is de eerste van vier belangrijke lessen die AMweb.nl op een rij zet. Er wordt gezocht naar samenwerkingen in plaats van dat bedrijven op een geforceerde manier proberen de concurrent uit te schakelen met opdringerige PR. ABN Amro richtte bijvoorbeeld het Digital Impact Fund op om zo slimme Fintech-bedrijven te trekken, Aegon gaf 150 miljoen euro uit aan het Duitse leenplatform Auxmoney en ING ging de samenwerking aan met een Amerikaans online krediet- en een crowdfundingplatform.

Kies voor een niche
Fintech-bedrijven onderscheiden zich door te kiezen voor een specifieke markt. Daarbij kan alle energie in dat ene product en in marktonderzoek worden gestopt. Zo weet je uiteindelijk precies wat je doelgroep is en wat deze nodig heeft. Bunq is een voorbeeld van hoe de focus op niche werkt: deze bank richt zich volledig op millenials, die met behulp van Bunq gemakkelijk rekeningen kunnen opdelen en foto’s aan transacties kunnen toevoegen.

Snelle groei dankzij incubator
Ook upcoming in de fintech-wereld is het inschakelen van een incubator. Die kunnen partijen in de financiële wereld helpen innovatie te stimuleren, bieden schaalvoordelen en helpen startende fintech-ondernemingen aan kennis, financiële middelen en een groot netwerk. Startup-bootcamp Fintech is een bekend voorbeeld van een succesvolle incubator, die inmiddels elf vestigingen over de hele wereld heeft en al bijna driehonderd startups op weg hielp.

Voorop lopen
Een goede relatie met (lokale) overheden is voor fintech-bedrijven een must. Samen met regulerende instanties kan een preventieve regulering opgezet worden. Daarmee wordt voorkomen dat de nieuwe financiële wereld te maken krijgt met ingewikkelde, ouderwetse regelgeving en lopen fintech-ondernemingen voor op hun concurrenten. Holland Fintech, een netwerk van onder meer fintech-startups, advocatenkantoren en traditionele financiële instanties steunt deze manier van werken en pleit voor democratisering. Fintech-bedrijven spelen bij die democratie een grote rol, doordat ze zorgen voor transparantie, eenvoud en toegankelijkheid, aldus Holland Fintech-oprichter Don Ginsel.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles