Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Wakibi Microkredieten vergroot uitleenbedrag in 2022 met 42 procent

Er is in 2022 maar liefst 42 procent meer geld uitgeleend via het online platform van Wakibi Microkredieten, blijkt uit het meest recente jaaroverzicht van de liefdadigheidsinstelling. Op dit moment heeft het platform 3.000 actieve geldverstrekkers, die samen maar liefst 1,9 miljoen euro uitleenden aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Hiermee wil de stichting armoede bestrijden en ondernemers in ontwikkelingslanden financieel onafhankelijk maken.

Opvallend is dat maar liefst 98 procent van de ondernemers de lening volledig terugbetaalden, ondanks alle uitdagingen die de coronapandemie met zich mee heeft gebracht. ‘‘Wakibi geeft microkredieten en begeleidt de ondernemers stapsgewijs’’, zegt Sylvia Siertsema, Directeur Fondsenwerving. ‘‘Zo geven wij niet alleen financiële ondersteuning, maar ook educatie op het gebied van budgettering, financiële planning en mentale gezondheid. Wij zijn er trots op dat wij als stichting via ons online platform de ondernemers en de microkredietverstrekkers samenbrengen.’’

Circulaire geldstromen
Wakibi Microkredieten passeerde in 2022 de grens van 6 miljoen euro aan uitgeleend geld. Dit betreft circulaire geldstromen, wat betekent dat na aflossing het uitleenbedrag opnieuw kan worden uitgeleend aan een andere ondernemer. Volgens het Impact Report van KIVA, Wakibi’s moederorganisatie en een internationaal crowdfundingplatform, zijn de top 3 regio’s die financiële steun ontvangen Afrika (32 procent), Azië (31 procent) en Zuid-Amerika (14 procent). De meest gefinancierde sectoren zijn landbouw (29 procent), voedselvoorziening (19 procent) en verkoop (13 procent). Siertsema: “Geld dat langer beschikbaar blijft en opnieuw wordt ingezet, zorgt ervoor dat ondernemers meer kunnen doen en zich beter kunnen ontwikkelen. De lening kun je na aflossing opnieuw uitlenen aan een andere ondernemer. Als uitlener kun je zelf kiezen wie je helpt met jouw financiële steun. Onze stichting draait bijna helemaal op vrijwilligers. Dit geeft de garantie dat 100 procent van het uitleenbedrag naar de ondernemer gaat.”

Vrouwelijke ondernemers meest gefinancierd
Verder blijkt uit het KIVA Impact Report dat maar liefst 80 procent van de verstrekte microkredieten naar vrouwelijke ondernemers gaat. Zij gaan rechtstreeks naar de lokale microfinancieringsinstellingen, die vervolgens het risico van de lening beoordelen en daarna de aanvraag op de website van KIVA plaatsen. Siertsema: “We vragen geen onderpand bij de aanvraagprocedure, zoals bijvoorbeeld het huis of het land. Hiermee kunnen we echt een verschil maken, want vooral vrouwen kunnen in de praktijk vaak geen onderpand bieden. Doordat we een lening voor iedereen beschikbaar maken, creëren we gelijke kansen. Bovendien stimuleert het circulaire aspect kredietverstrekkers om opnieuw uit te lenen wanneer een ondernemer een lening heeft afgelost. We merken dat dit veel voldoening oplevert bij zowel de ondernemers als bij de uitleners.’’

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!