Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Wall Street

Waarom Wall Street waakzaam moet zijn

Traditionele financiële bedrijven op Wall Street voelen zich steeds meer bedreigd door de vernieuwende financiële technologieën waar start-ups mee komen.

Een bekend voorbeeld is bitcoin, maar ook innovatieve software voor financieel advies vormt een serieuze bedreiging voor de financieel adviseurs op Wall Street. Dat meldt USA Today op haar website. Banken en aandelenhandelaren zijn – terecht – bang dat fintech-bedrijven de markt net zo ontwrichten als eerder gebeurd is in de uitgeverswereld, retail en reisbranche. Een logisch gevolg is dat de gevestigde financiële instellingen zich zullen storten op deze fintechbedrijven, en een ware overnamerage starten. Je kunt je concurrent beter zelf overnemen dan wachten tot ze jou overnemen…

Bewustwordingsfase
Volgens voorspellingen van Goldman Sachs pakt de groeiende fintech-industrie nu al zo’n 4,7 biljoen dollar aan inkomsten en 470 miljard dollar aan winst af van de gevestigde Wall Street-bedrijven. Voor Silicon Valley – waar ongeveer al deze fintech-bedrijven vandaan komen – is het goed nieuws dat de rijke Wall Street instellingen niet de competitie aangaan, maar hun geld juist steken in investeringen en overnames. CEO Martin Gilbert van Aberdeen Asset Management verwoordt het als volgt: “We kunnen hier niet zelfgenoegzaam over zijn; we kunnen niet aannemen dat Google zich niet gaat richten op vermogensbeheer omdat dit een gereguleerde markt is.” Anand Sanwal, de CEO van CB Insights – aanbieder van data op het gebied van risicomanagement – waarschuwt: “We zijn nu in de bewustwordingsfase; bedrijven die geen risico durven te nemen, gaan het niet redden.”

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles