“Het waarom in innovatie is belangrijker dan doen wat iedereen al doet”
— 13 juli 2016Niet dollars, euro’s of yens, maar data zijn inmiddels de belangrijkste valuta voor financiële dienstverleners. Traditionele banken en snelle fintech-partijen innoveren beide op hun eigen manier, maar cloud speelt steeds een belangrijke rol. FI sprak met Stefan Månsby, VP of Innovation voor cloudleverancier Basefarm. Een gesprek over marathonlopers, sprinters, slimme oplossingen en het belang van het waarom in een digitale financiële wereld.
Vraagstukken als ‘waar laat ik mijn data’ en ‘wat doe ik met mijn data’ zijn cruciaal voor banken en andere financiële instellingen die willen overleven in een maatschappij die steeds verder digitaliseert. De cloud speelt daarbij een belangrijke rol als innovatiemotor. “Voor het hele bedrijf is IT bepalend geworden. De CIO wil kostenbesparingen zien en cloud is voor hem een middel om de uitgaven voor servercapaciteit en rekenkracht onder controle te brengen”, vertelt Månsby. “En de business wil sneller nieuwe diensten voor de eindklant kunnen lanceren. Ook voor hen is de cloud hét middel bij uitstek.”
Marathonlopers en sprinters
IT is niet alleen strategisch voor elke bank, de technologische ontwikkeling zorgt ervoor dat IT nu twee snelheden kent: marathonlopers en sprinters. “Marathonlopers, dat is het traditionele gezicht van IT. Betrouwbaarheid en lage kosten zijn – én blijven – voor bedrijven belangrijk.” De nieuwere tak van sport is het sprinten. Banken willen snel nieuwe diensten kunnen ontwikkelen, uitproberen en deze opschalen als ze succesvol blijken te zijn. “Fail fast, fail cheap is hun uitgangspunt. De markt ontwikkelt zich zo snel dat je nooit vooraf het succes van nieuwe diensten en producten kunt voorspellen. Maar ze moeten wel investeren in R&D. Geen bedrijf komt ermee weg om zich alleen op het bestaande businessmodel te richten en niet te innoveren.”
Woorden als cloud, agile en continuous integration (automatiseren) van applicaties zijn hip en trendy binnen bedrijven, maar volgens Månsby horen deze geen doel op zichzelf te zijn. “Het is de praktische kant van het verhaal, het hoe van innovatie. Banken, maar ook fintech-bedrijven vergeten opvallend vaak dat dit niet het belangrijkste is. Een voorsprong op de concurrentie krijg je door dingen slimmer te gaan doen. Het is daarom vele malen belangrijker om te weten waarom je iets doet, dan iets te doen simpelweg omdat iedereen ermee bezig is.”
Fintech heeft focus, bank gaat hybride
Månsby vertelt over een jonge fintech-klant van Basefarm waarbij de focus op het waarom een grote rol speelt in het succes. “De groeiratio van deze betaaldienst gaat door het dak, simpelweg omdat mensen in deze organisatie zich niet druk maken om hoe ze het doen. Een paar jaar geleden was het bijna ondoenlijk om een bank te beginnen; je had een vergunning nodig, de juiste contacten en systemen en niet te vergeten enorme investeringen. Maar deze klant gaat daar volledig aan voorbij, het bedrijf doet simpelweg alles in de cloud en richt zich volledig op waarom: namelijk dat het de volgende grote bank wil zijn. Iedereen in deze organisatie is bezig met het realiseren van de beste bankdiensten die de beste klantervaring bieden.”
Voor traditionele spelers in de bankwereld is het lastig de innovatiedrang van start-ups bij te benen. Het beeld van de marathonloper is er vaak (maar niet altijd) meer op zijn plek dan dat van de sprinter. Maar ook hier gebeuren slimme dingen, waarbij de voordelen van de cloud worden gebruikt. Een belangrijke trend die analistenbureau Gartner bespeurt, is een model van hybride IT. “Het idee daarachter is dat je vaak in eigen huis systemen hebt die niet geschikt zijn voor de cloud. Dit zijn doorgaans de backofficesystemen, de systems of record. De systemen die op de klant gericht zijn, de systems of engagement kun je echter wel goed naar de cloud brengen. Voor dat deel van je IT heb je dan het voordeel van een grotere schaalbaarheid en meer flexibiliteit, zodat je ook nog de mogelijkheid hebt om te sprinten.”
Renteberekeningen in de cloud
Månsby noemt een grote Zweedse bank die ‘s nachts de cloud gebruikt voor het doen van complexe renteberekeningen. “De data komt van de interne mainframe-systemen, dus de systems of record. Tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends starten we een paar duizend servers op in de cloud en doen we berekeningen met deze data. Het getal dat daar uitkomt sturen we terug naar de bank en vormt de basis voor de prijsbepaling de volgende werkdag.” Een interessant aspect van dit voorbeeld is dat het nog niet zo lang geleden louter een technische exercitie was, maar inmiddels een betrouwbare industriestandaard. “De hype rond hybride IT is wel voorbij. De tools zijn veel bruikbaarder geworden en zijn nu een dagelijkse realiteit voor banken.”
De volwassenheid van cloud- en hybride cloud-oplossingen klinkt door in de markt. Basefarm, dat van Gartner de titel cool vendor mag voeren, levert kant-en-klare oplossingen voor een aantal nichemarkten, waaronder de financiële dienstverlening. Wij bieden die bedrijven een omgeving waar ze volledig compliant zijn met Europese regelgeving. Wij merken dat financiële dienstverleners zich daar heel comfortabel voelen.”