Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Voor deze zes groepen is fintech onmisbaar

Fintech-ondernemingen zijn niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Logisch, want startups in die branche spelen veel beter in op specifieke behoeften van specifieke doelgroepen dan bijvoorbeeld traditionele banken. Niels Turfboer, hoofd Benelux en UK bij Spotcap, onderscheidt zes groepen die veel baat hebben bij ontwikkelingen in de fintech-sector. We zetten ze voor je op een rij.

Gat in de markt
De populariteit van crowdfunding schiet inmiddels door het dak. Ook fintech-bedrijven zien dat. Vooral zzp’ers en mkb’ers zoeken massaal naar financieringsmogelijkheden. Daardoor ontstaat er een gat in de markt, want het regelen van een lening bij traditionele financiële instellingen wordt de ondernemer tegenwoordig knap lastig gemaakt door verschillende regels en verouderde processen. Fundingtree is een voorbeeld van een succesvol peer-to-peer crowdfunding-platform.

Warm welkom
Ook mensen in ontwikkelingslanden, migranten en vluchtelingen vormen een belangrijke doelgroep in de fintech-wereld, omdat zij vaak niet aangesloten zijn op het bancaire systeem. Zo leeft zeventig procent van de bevolking in Bangladesh op het platteland. Voor hen is bKash ontwikkeld, waarmee gemakkelijk geld kan worden verzonden en ontvangen. Monese maakt het voor vluchtelingen juist aantrekkelijker om naar een nieuw land te verhuizen.

Onverwachte rekeningen
Wel eens geld naar het buitenland overgemaakt? Je bent niet de enige. Jaarlijks wordt er door particulieren meer dan vijfhonderd miljard dollar de grens overgestuurd. Traditionele methodes zijn duur. Fintech-bedrijven zoals Transferwise zorgen ervoor dat er maar een klein deel van de standaard-fees in rekening wordt gebracht. Een fijne oplossing voor mkb’ers, die vaak te maken krijgen met ingewikkelde processen en onverwachte rekeningen bij het uitvoeren van financiële transacties naar het buitenland.

Uitgebreide risicoanalyses
Fintech is er niet alleen voor consumenten, ook voor financieel professionals wordt het er dankzij fintech makkelijker op. Er komen technologieën op de markt die het investeringsrisico beperken, door vooraf een uitgebreide risicoanalyse uit te draaien. Denk aan Planwise, die gedetailleerde analyses kan maken van geplande investeringen in huisvesting.

Jong geleerd
De jongere generatie mag niet vergeten worden in de lijst. Juist deze early adopters zoeken constant naar nieuwe, gebruiksvriendelijke oplossingen voor het omgaan met financiën. Het aantal fintechs dat op deze behoefte inspeelt stijgt hard. Zo bieden Number26 en Atom mobiele diensten aan waarbij uitgaven in overzichtelijke visuals geclusterd worden, wat het inzicht in de financiën vergroot.

Cybersecurity
Ook cybercriminelen profiteren van de nieuwste technologieën op de financiële markt. Daarom stijgt ook het aantal initiatieven op het gebied van cybersecurity. Digital Shadows is zo’n fintech-startup die in dat gat in de markt dook en ondernemingen nu voorziet van bedreigingsanalyses en tools die hacks moeten voorkomen.

Lees meer op cmweb.nl.

Over de schrijver

Related Articles