Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Vier Nederlandse grootbanken lanceren overkoepelende betaaldienst

Contactloos betalen is anno 2017 wijdverspreid en ook het wereldwijde web biedt veel betaalmogelijkheden. Maar het moet nog makkelijker, vinden ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank. Na een proef in België lanceert het viertal deze zomer een overkoepelende betaaldienst in Nederland.

Het mobiele platform, Payconiq genaamd, maakt het mogelijk om vanuit één applicatie direct online, onderweg en onderling te betalen.

“Het internationale aspect is het meest onderscheidende”, vertelt Duke Prins, CEO van Payconiq. “Onze betaalmethode trekt zich niets aan van fysieke grenzen.” Het uitgangspunt is om te komen tot een Europees netwerk van ondersteunende banken. “Het is een manier om alle soorten betalingen naar één platform te brengen.”

Van België naar Nederland
In de zomer van 2016 werd Payconiq op de Belgische markt geïntroduceerd. In België wordt het ING-initiatief ondersteund door de banken ING, KBC, CBC en Belfius. Alle partners, ook de Nederlandse, investeren mee in de ontwikkeling van het systeem. “We hebben besloten om met de grootste banken afspraken te maken om het aantal gesprekspartners overzichtelijk te houden.” De deur staat nadrukkelijk open voor andere banken, benadrukt Prins. “ING heeft een mooi netwerk, maar daar ga je Europa niet mee afdekken.”

Het platform maakt een directe koppeling met de betaalrekening van de klant. Bij onderlinge betalingen is het niet meer nodig om het iban-nummer in te voeren zolang een gebruiker het telefoonnummer van de begunstigde in de gsm heeft staan. Instant payments zijn vooralsnog niet mogelijk.

Middels geolocatie kunnen gebruikers zien welke retailers in de winkelstraten aangesloten zijn bij het platform. In België is dat een redelijk succes. Prins schat dat met 25.000 aansluitingen in het mkb ongeveer 10 tot 20 procent van de Belgische bedrijven betalingen accepteert via Payconiq.

Blokvorming
Het doel is marktaandeel verwerven in de betaalmarkt voor de komst van allerlei nieuwkomers. Vanaf 2018 moeten banken derden toegang geven tot hun betaalgegevens. Een van de scenario’s uit deze psd2-norm is dat fintech-bedrijven, net als Payconiq nu doet, verschillende banken onder willen gaan brengen binnen één applicatie. Door een blok te vormen hopen banken financiële start-ups buiten de deur te houden.

De dochter van ING verwacht nog dit jaar een zelfstandige status te krijgen. De vergunningaanvraag om een autonome payment service provider te worden loopt nog.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles