Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Vier misvattingen over fintech [blog]

Fintech is booming! In de eerste zes maanden van dit jaar is er alleen al in de Verenigde Staten voor 8 miljard dollar geïnvesteerd in fintech, zo blijkt uit cijfers van CB Insights. Dankzij deze investeringen kunnen fintech-bedrijven flink opschalen en komen er dagelijks nieuwe fintech-startups bij. Door de snelle groei van de sector, maar ook het diepgewortelde wantrouwen jegens de financiële industrie (sinds de kredietcrisis), bestaan er ook nogal wat misvattingen over deze opkomende markt. Niels Turfboer zet de vier meest gehoorde misvattingen over fintech op een rij:

1. Een bubbel die op het punt van barsten staat
Bij snelle groei denken mensen al snel aan de internetbubbel die eind twintigste eeuw uit elkaar knapte. Internetbedrijven werden in hoog tempo opgericht, in geïnvesteerd en zwaar op gespeculeerd. Het verwerven van een groot marktaandeel, mogelijk gemaakt door grote kapitaalinjecties, waren belangrijker dan realistische bedrijfsresultaten en gedegen groei. Het knappen van deze bubbel in 2000 betekende de ondergang van veel van deze bedrijven en was de opmaat tot een recessie in veel westerse landen.

De snelheid waarmee fintech-bedrijven nu het licht zien, wordt vaak vergeleken met de toenmalige .com-bubbel. Die vergelijking gaat echter niet op. Fintech-bedrijven, waarvan er 47 wereldwijd gewaardeerd worden op meer dan 1 miljard dollar, creëren door compleet nieuwe businessmodellen een significante meerwaarde in vergelijking met de traditionele aanbieders. Zo biedt TransferWise de mogelijkheid om heel eenvoudig geld over te maken naar andere landen tegen een fractie van de kosten van traditionele financiële instellingen. Een ander voorbeeld is Spotcap, een online kredietplatform voor het MKB en ZZP’ers, dat binnen een dag een kredietvoorstel aanbiedt. Kortom, fintech-bedrijven vinden de industrie opnieuw uit en creëren meerwaarde door verhoogde efficiëntie, gebruikersgemak en bovenal de grote hoeveelheden data die zij verzamelen.

2. De strijd met banken
De ontwrichting van de financiële markt wordt vaak geassocieerd met een oorlogsverklaring van  fintech-startups aan de traditionele financiële instellingen. Hoewel hier en daar uiteraard frictie ontstaat, zie je steeds meer vormen van samenwerking ontstaan. Startups komen met innovatieve businessmodellen en creëren toegevoegde waarde, maar de banken zijn nog altijd grootmachten als het gaat om marktaandeel, geld en menselijk kapitaal. Elke dag ontstaan er nieuwe samenwerkingen tussen nieuwe en traditionele partijen. De zes voornaamste banken in de VS hebben sinds 2009 in meer dan dertig fintech-bedrijven strategische investeringen gedaan, aldus onderzoek van CB Insights. Uit ander recent onderzoek, van Accenture, is gebleken dat 60% van Londense investeerders genoegen neemt met minder (korte termijn) winst, om een transitie naar nieuwe businessmodellen in te luiden. Ruim 80% van deze investeerders ziet het samenwerken met fintech-bedrijven als een uitgelezen kans om hun huidige business te innoveren.

3. Fintech concentreert zich alleen in de financiële hoofdsteden
Het is vanzelfsprekend dat steden als New York, Londen, Hong Kong en Silicon Valley vooroplopen in de fintech-revolutie. Er zijn echter tal van andere steden waar de fintech-sector zich in hoog tempo ontwikkelt. Zo zijn in Europa steden als Berlijn, Madrid en Amsterdam populair onder ondernemers en niet onbelangrijk, ook onder investeerders. Ook in Azië liggen er grote mogelijkheden, omdat veel Aziaten nog überhaupt nog geen gebruik maken van traditionele financiële instellingen, zoals wij die kennen. Het is dan ook de verwachting dat veel potentiële klanten deze partijen zullen overslaan en direct op de nieuwe, online fintech-toepassingen overstappen. Gezien de massa van deze markten, zullen steden als Singapore en Sjanghai in de toekomst ook bij de top gaan behoren.

4. Fintech gaat alleen over lenen en betalen
Het moge duidelijk zijn dat lenen en betalen op dit moment de populairste fintech-toepassingen zijn. Ongeveer 80% van het totaal geïnvesteerde kapitaal in de VS ging naar leen- en betaaltoepassingen. Niettemin biedt fintech ook uitstekende toepassingen op bijvoorbeeld het gebied van verzekeren, investeringsmanagement en accounting. Uit het onlangs gepubliceerde rapport van het World Economic Forum blijkt dat de verzekeringsmarkt, oorspronkelijk een conservatieve industrie die vrij ongevoelig is voor verandering, een enorme potentie heeft om ontwricht te worden door de slimme algoritmes en computerkracht die de complexe berekeningen en processen feilloos kunnen overnemen. En daarmee veel kosten besparen. Daarbij komt dat deze nieuwe toepassingen grote hoeveelheden data genereren op basis waarvan nauwkeurig gestuurd kan worden. Data-analyse zal de toekomst hebben in de financiële dienstverlening en het is dan ook niet voor niks dat grootbanken als Goldman Sachs hier flink in investeren.

Over de auteur
Niels Turfboer is managing director van Spotcap, een innovatief online kredietplatform voor MKB en ZZP’ers. Eerder was hij werkzaam als hoofd Investor Development bij MarketInvoice in London, een toonaangevend Fintech-platform dat zich richt op de financiering van werkkapitaal van het midden- en kleinbedrijf. Niels werkte meer dan tien jaar in de bankensector bij ING en ABN AMRO in Nederland en Frankrijk.

Over de schrijver

Avatar foto
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles