Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Over vier jaar realtime betalingsverkeer

Banken werken aan een plan om binnen vier jaar ‘realtime’ betalingsverkeer mogelijk te maken, dat meldde De Nederlandsche Bank vrijdag.

Het is de bedoeling dat betalingen straks binnen vijf seconden op rekeningen kunnen worden bijgeboekt. Transacties kunnen dan 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen. Het plan werd gepresenteerd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Daarbij zitten partijen als de Consumentenbond, Betaalvereniging Nederland en Detailhandel Nederland met elkaar aan tafel.

Target 2 systeem
“Binnen de Eurozone staan betalingen binnen één werkdag op de rekening van de begunstigde. Binnen Nederland is dat doorgaans binnen enkele uren”, vertelt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. De verrekeningen tussen verschillende banken in de eurozone gaan via het Target 2 systeem van de Europese Centrale Bank , ook de verrekeningen tussen Nederlandse banken. Beugel: “Soms duurt het wat langer omdat Target 2 is gesloten op internationale feestdagen en in het weekend. Het kan nu dus nog soms zo zijn dat een betaling van vrijdag pas op de dinsdag daarna op de rekening van de begunstigde staat.”

Nederland voorop
De realisatietijd van vier jaar is nodig omdat er een compleet nieuwe real-time ‘clearing- & settlement’ door de Nederlandse banken moet worden ontwikkeld, vertelt Beugel. “Ervaringen uit het buitenland leren ons dat het realiseren van zo’n complexe infrastructuur ten minste vier jaar duurt.” Nederland loopt met de ontwikkeling van dit nieuwe systeem voorop binnen de eurozone. Beugel ziet mogelijkheden: “Niet alleen bestaande maar ook innovatieve nieuwe betaalproducten kunnen gebruik maken van de nieuwe infrastructuur. Hopelijk leidt de ontwikkeling van dit nieuwe systeem tot een verhoogd gebruiksgemak en kunnen ondernemers vanaf 2019 hun cash-flow beter beheren.”

IBAN-tool
Bij het MOB beloofden de banken ook om een officiële omnummertool voor IBAN-bankrekeningnummers online te zetten op www.OveropIBAN.nl . Eerder konden consumenten op de website www.IBANBICService.nl al oude bankrekeningnummers omzetten. Omdat het MOB daartoe naar eigen zeggen om verschillende redenen in 2014 had besloten, is de IBAN BIC Service op 1 april 2015 beëindigd. De nieuwe, vereenvoudigde IBAN-omnummertool op www.OveropIBAN.nl wordt op 15 juni beschikbaar gesteld.

Laatste update: 4 juni 2015

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles