Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Vertrouwen in techstart-ups neemt af

Daar waar ze nu nog vaak hoge ogen gooien bij investeerders, gaat het vertrouwen van die partijen in techstart-ups steeds meer bergafwaarts. Volgens financiële nieuwsdienst Merger Market stijgt het aantal ‘down rounds’ het komende jaar opnieuw.

Techstart-ups gooien nu nog vaak hoge ogen bij investeerders, maar het vertrouwen in deze bedrijven, waaronder fintech-ondernemingen, gaat steeds meer bergafwaarts. Volgens financiële nieuwsdienst Merger Market stijgt het aantal ‘down rounds’ het komende jaar opnieuw.

Met ‘down rounds’ wordt gedoeld op het verschijnsel waarbij een jong bedrijf een lagere waardering krijgt dan in een eerdere financieringsronde.

Kritischer en strenger
Volgens het FD heeft onder meer de economische onzekerheid als gevolg dat investeerders kritischer worden en strengere eisen stellen. Zij vragen zich af of techstart-ups genoeg opleveren om winstgevend te kunnen zijn. De meesten maken namelijk momenteel verlies.

De resultaten van diverse techstart-ups zijn teleurstellend. Zo halveerde het aandeel van onlineopslagbedrijf Box al binnen één jaar. Ook online betaaldienst Square kon niet voldoen aan de verwachtingen: sinds de beursgang in november daalde het aandeel van 13 dollar tot 9 dollar.

Nieuwe techstart-ups verwacht
Toch is er ook hoop. Volgens Merger Market komen er dit jaar ook weer nieuwe tech-bedrijven op de markt, voornamelijk in de VS en Azië. Van Europa wordt minder verwacht in 2016. Het is te hopen dat de komende kersverse techstart-ups bedrijven net zo succesvol worden als bijvoorbeeld Airbnb: dat bedrijf is met een marktwaarde van 25 miljard dollar één van de best gewaardeerde ‘unicorns’.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles