Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Vermeend: “Nederland moet smart worden”

Het ministerie van Financiën maakte vorige week de aanstelling bekend van oud-staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken Willem Vermeend als ambassadeur voor fintech. Vermeend vervult nu een week deze nieuwe positie, die vergelijkbaar is met de rol van start-upambassadeur Neelie Kroes.

Hoe gaat het nu met Vermeend en hoe zien zijn plannen er uit? Finance Innovation sprak met hem in een interview.

Voor Vermeend was het geen verrassing dat hij werd benaderd voor de functie. Hij is namelijk al lid van de nationale stuurgroep Smart Industry, die is opgericht om Smart Industry te integreren in Nederland. De term ‘Smart Industry’ staat voor een combinatie van digitalisering en technologie. “Het idee voor een fintech-ambassadeur kwam van Neelie Kroes. Door haar ging het balletje rollen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de Nederlandse financiële sector smart wordt, zodat wij wereldwijd koploper worden in fintech.”

Een ‘slimme’ toekomst
Vermeend heeft grootse plannen voor fintech in Nederland. Hij stelt dat de wereld de komende tien jaar enorm gaat veranderen door het gebruik van nieuwe technologie. “Neem bijvoorbeeld innovaties als Big Data, drones, kunstmatige intelligentie, 3D-printers. De traditionele bedrijfsmodellen die worden gehanteerd in de financiële sector zijn niet gemaakt voor dergelijke innovaties en moeten daarom op de schop. Daarmee doel ik niet alleen op banken, maar ook op verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.” Internationaal accountants- en adviesorganisatie KPMG waarschuwde eerder ook al in een rapport dat pensioenfondsen te weinig oog hebben voor fintech.

Nederland als fintech-hub
Nederland doet het goed op gebied van fintech. Het Algemeen Dagblad stelt dat Amsterdam kan uitgroeien tot de Silicon Valley van financiële sector: een broedplaats voor innovaties op financieel gebied. Volgens Vermeend zijn we er echter nog niet: “We hebben na de crisis grote klappen opgelopen. De financiële sector is gekrompen. Het is zaak dat de sector aansluiting krijgt bij vernieuwende partijen die de kwaliteit kunnen verbeteren, zoals innovatieve start-ups. We hebben namelijk wat in te halen.”

Kroes’ rol als start-upambassadeur heeft echter vruchten afgeworpen, want Amsterdam is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware start-upstad. Wereldwijd staat Amsterdam op wisselende plekken in de top-5 voor financiële start-ups: soms op de vijfde plek, soms op de derde. Fintech speelt een belangrijke rol in onze hoofdstad, maar Londen is nog steeds groter en beter op dit gebied. “Londen timmert harder aan de fintech-weg. Dat komt ook door haar financiële geschiedenis. Wij moeten leren van Londen en uiteindelijk beter worden,” aldus Vermeend.

Obstakels
De weg naar een betere fintech-toekomst is echter niet zonder hobbels. Nederland heeft te maken met een aantal belemmerende regels, zoals vergunningen, lastige financiering en slechte toegang tot doorgroeikapitaal, en onderwijs. Vermeend: “Wij leiden leerlingen op voor banen die straks niet meer bestaan. De Nederlandse lesprogramma’s zijn niet vernieuwend. In het buitenland is men veel meer gericht op de Smart Industry.”

De juiste aanpak
De taak van Vermeend is om de samenwerking tussen innovatieve start-ups en banken te stroomlijnen. “Banken zijn van nature behoudend, maar ik merk ook dat het bankwezen openstaat voor samenwerking. Banken moeten ook wel, ze moeten zich realiseren dat innoveren in een groot bedrijf lastig is. De vele schakels in het proces zijn enorm tijdrovend. Bij start-ups gaan processen veel sneller,” legt Vermeend uit.

De eerste stappen als fintech-ambassadeur
Vermeend is druk bezig met het bezoeken van banken en andere financiële partijen. Ook het onderwijs staat op zijn volle agenda. De oud-staatssecretaris van Financiën wil “niet opnieuw het wiel uitvinden” en zal daarom de komende tijd vooral informatie verzamelen, en bij verschillende plekken de ‘best practices’ weghalen. Vermeend heeft intussen al wel tips voor start-ups in fintech: “goede voorbereiding is het halve werk. Het is erg belangrijk dat je kennis van zaken hebt voordat je in dit wereldje duikt. Weet wie je concurrenten zijn. Bovendien moet je passie hebben, dat uitstralen, en keihard werken.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles

1 Reactie

 1. Rene Esser 29 februari 2016 at 18:54

  het APK team Belastingdienst heeft twee jaar geleden gewezen op de nieuwe financiële wereld, de ontwikkelingen van Crowd Funding, Bit Coins en 3 D Printing. De FIOD had reeds aandacht voor deze ontwikkelingen net als het Innovation team Douane. Zoals ik afgelopen week aan Dhr. Vermeend heb geschreven via een artikel en via Linkedin, zou ik graag met hem het nieuwe idee van Tax Coins willen bespreken. Graag krijg ik een uitnodiging voor een gesprek over deze onderwerpen.
  Hartelijke groeten René Esser
  Expert informatievoorziening
  Directie Informatie Management Belastingen
  Telefoon 06 1860 8956
  email: rfjm.esser@belastingdienst.nl