“Verjonging van de pensioenbesturen is urgenter dan ooit”
— 28 juli 2015Pieter Riedstra, directeur bij recruitmentbureau Whyz, maakt zich zorgen dat pensioenfondsbesturen maar niet verjongen. Door de vergrijzing zouden we over tien jaar minder geschikte kandidaten voor de fondsen hebben. “Terwijl de afgelopen tijd juist duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om goede bestuurders bij pensioenfondsen te hebben.”
Wat is de rol van Whyz binnen de wereld van de pensioenfondsbesturen?
“Whyz richt zich als searchbureau onder meer op de pensioensector. In die hoedanigheid hebben we goed zicht op de netwerken die de besturen, selectiecommissies en andere headhunters aanboren. We zien dat ze moeite hebben om geschikte kandidaten buiten hun traditionele netwerk op hun voorkeurslijstjes te zetten voor functies als bestuurder, lid van bestuurscommissie en raad van toezicht. De volgende generatie krijgt daardoor nog te weinig kans om ervaring op te doen. Als het begrip old boys’ network ergens van toepassing is, dan is het wel in de pensioensector en met name in de pensioenfondsbesturen. Van de pensioenbestuurders is 88 procent man en de gemiddelde leeftijd is 55 jaar. Terwijl de veranderende pensioenwereld juist om een divers bestuur vraagt. DNB stelt op dat vlak ook eisen aan de fondsen.”
Waarom is het tijd voor een divers pensioenfondsbestuur?
“De generatie van dit moment kent een andere realiteit dan de generatie die nu met pensioen gaat. Het huidige pensioenstelsel heeft goede kanten, maar is gedateerd; daar zijn we het allemaal wel over eens. Om de ontwikkelingen in de pensioenwereld bij te houden, hebben we een nieuwe generatie bestuurders nodig. Zij beschikken over frisse ideeën, een kritische blik en hebben begrip voor de wensen en verlangens van de huidige en nieuwe pensioenspaarder.”
Wat zijn de ontwikkelingen rondom de pensioenfondsbesturen?
“Het is nooit gemakkelijk geweest om een diverse populatie van geschikte kandidaten te vinden en de krapte lijkt alleen maar toe te nemen. Dat komt met name door de vergrijzing en de aangescherpte geschiktheidseisen. Daardoor worden de taken van de bestuurders, interne toezichthouders, maar ook van experts in zowel besturen als bestuurscommissies, steeds zwaarder en complexer. Het is daardoor geen leuk bijbaantje, maar een serieuze job voor professionals die midden in de wereld staan.”
Verwacht je de komende tijd ingrijpende veranderingen in de samenstellingen van besturen?
“Die zouden er wel moeten zijn. Door de vergrijzing ontstaan binnen tien jaar ernstige tekorten aan geschikte pensioenfondsbestuurders. We moeten ons de vraag stellen wie ervoor zorgen dat er over tien jaar geschikte professionals zijn die de juiste beleidsbeslissingen nemen en ervoor waken dat de fondsen verantwoordelijk beleggen. Daarom roep ik de huidige generatie bestuurders op om hun verantwoordelijkheid te nemen en in te zien dat het voor hen urgenter dan ooit is om te investeren in hun opvolging. De burger wil betrouwbare pensioenfondsen, nu en in de toekomst.”