Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Verbindingsofficier’ gezocht voor Fintech

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën  wil binnen enkele maanden een speciale fintech-ambassadeur aanstellen voor start-ups in de financiële dienstverlening. Dijsselbloem neemt start-upambassadeur Neelie Kroes als voorbeeld. Hoewel Kroes eerste keus was zal zij deze functie niet vervullen. Zij bedankte voor de functie.

Dat verklaarde Dijsselbloem maandag bij een bijeenkomst van fintech-bedrijven. De ambassadeur zou innovatieproblemen in de financiële sector onder handen moeten gaan nemen en de rol van ‘verbindingsofficier’ op zich nemen. Volgens Dijsselbloem is het belangrijk dat er een verbinding komt tussen aan de ene kant het bewind, toezicht en wet- en regelgeving en aan de andere kant de financiële sector, de fintech-start-ups en het investeringscircuit.

Nederland als Europese koploper

Een andere taak die Dijsselbloem benoemde is het aantrekkelijker maken van Nederland voor fintech-ondernemingen. Volgens Dijsselbloem loopt Nederland in Europees verband voorop. Om deze voorsprong te bewaren zal Nederland meer start-ups en investeerders naar Nederland moeten lokken en concurrenten over de grens in de gaten moeten houden. “Er zijn vast knelpunten, zaken waarin we veel meer stimulerend of ondersteunend kunnen zijn, maar ik hoor alleen maar mensen die daar gemotiveerd mee bezig zijn. Dit is het moment om gezamenlijk in beweging te komen.”, aldus Dijsselbloem. Den Haag begrijpt echter ook dat Nederland nog lang niet met de grote jongens, zoals Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en China, mee kan lopen.

Toezichthouder DNB blijkt obstakel

Tijdens een rondetafeldiscussie fintech in de Tweede Kamer was er duidelijk commentaar op de toezichthouder DNB; hij zou innovatie bemoeilijken. Volgens de financiële techneuten is de kennis van de toezichthouders gebrekkig en wordt er waardeloos samengewerkt. Dit zou een reden kunnen zijn voor start-ups om zich in andere EU-landen te vestigen. Daarnaast zegt Dijsselbloem dat de keuze van nieuwe fintech-ondernemingen om zich in een ander EU-landen te vestigen goed te verklaren is. De vier maanden durende procedures voor een definitieve werkvergunning in Nederland zijn namelijk veel te lang. Er wordt nu gekeken naar een ‘bankvergunning-light’. Hiermee zouden we nieuwe werknemers een voorlopige vergunning kunnen aanbieden.

Neelie Kroes

Neelie Kroes stapte begin december 2014 over van eurocommissaris naar een erefunctie als start-upambassadeur. Zij zorgde als speciaal ambassadeur ervoor dat Nederland beter op de kaart werd gezet en meer werd verbonden met het internationale bedrijfsleven.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles