Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Van deze technologie verwachten financieel professionals het meest

Er zijn nogal wat technologische ontwikkelingen die de potentie hebben het order-to-cash proces ingrijpend te veranderen. Bovendien ondergaan de meeste organisaties momenteel wel een vorm van digitale transformatie en zijn we met z’n allen drukdoende om data op orde te krijgen. Dus die technologische vernieuwing komt er echt aan. Maar op welke technologie zetten financiële afdelingen eigenlijk in? We vroegen het ze.

Auteur: Raymon van Viegen, CFO Visma | Onguard

Graag geef ik eerst een inkijkje in de dagelijkse processen. Uit de fintechbarometer, het jaarlijkse onderzoek van Visma | Onguard onder financieel professionals, blijkt dat ruim een kwart (26%) van hen vandaag de dag werkt met spreadsheets. Daar halen financieel professionals echt het maximale uit; niemand in de organisatie is handiger met Excel dan zij. Daarnaast benut 38 procent minimaal een functionaliteit in het ERP-systeem en 21 procent werkt met specifieke kredietbeheersoftware.

Ja, daar zitten best vernuftige toepassingen bij, maar serieus: spreadsheets? In deze tijd van technologische vooruitgang zou je toch – uitgerekend in dit proces van harde euro’s – meer geavanceerde technologieën verwachten? Precies, daar wordt dan ook reikhalzend naar uitgekeken.

Machine learning, robotic process automation, big data, ik noem zomaar even een paar technologieën die elk de potentie hebben om werkprocessen te transformeren. Waar financieel professionals het meest van verwachten?

Big data en kunstmatige intelligentie

In 2021 verwacht 36 procent van de financieel professionals dat big data de meeste impact op het order-to-cash proces zal hebben, gevolgd door 29 procent die datzelfde denkt van kunstmatige intelligentie. Die twee technologieën staan al jaren bovenaan en dat is niet vreemd. Want in het order-to-cash proces is data ontsluiten al snel waardevol, je kunt ermee voorspellen hoe een bepaald traject waarschijnlijk zal verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld afleiden of het bij een bepaalde klant na de eerste aanmaning raadzaam is om een deurwaarder in te schakelen. Kunstmatige intelligentie kan data op grotere schaal verwerken en ziet meer verbanden. Zoals de invloed van veranderingen in de supply chain op het betaalgedrag van de klant. Met dat soort inzichten weet je als financiële afdeling beter welke acties het meeste resultaat opleveren.

Kunstmatige intelligentie kan ook prima onderdelen van werkprocessen zelfstandig uitvoeren. Het systeem bedenkt dan zelf hoe taken tot het beste resultaat leiden en voert precies dat uit. Zo is kunstmatige intelligentie – uitgerekend in combinatie met data – ook een uitstekende manier om taken te automatiseren. Het is dan ook niet gek dat uitgerekend deze twee technologieën de verlanglijstjes aanvoeren.

Blockchain

22 procent van de financieel professionals denkt dat blockchain de technologie is met de meeste impact op het order-to-cash proces. Dat getal is al jaren stabiel. Gek eigenlijk; je zou er meer van verwachten, want deze technologie is bij uitstek geschikt voor e-facturatie. Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we nóg iets opmerkelijks. In 2017 paste zeventien procent van de organisaties blockchain al toe, maar dit jaar doet nog maar negen procent dat. Als tegenbeweging is het aantal blockchain-projecten op de korte termijnplanning juist fors toegenomen. Met andere woorden: blockchain lijkt even in de koelkast te staan. Dat is goed verklaarbaar. Want het betreft natuurlijk gevoelige informatie en bovendien is de materie echt wel complex. Aan dit soort projecten wil je met volle aandacht werken. Door de extra druk die corona met zich meebracht, kon dat even niet. Wanneer die druk eenmaal afneemt, verwachten we dat financiële afdelingen weer gewoon verder gaan met blockchain-initiatieven.

Robotic Process Automation (RPA)

In 2019 was dit de technologie waar 44 procent van de financieel professionals het meeste van verwachtten, in 2021 heeft nog slechts 21 procent er hooggespannen verwachtingen van. Een halvering. Is het dan zo dat de technologie alsnog niet zo waardevol is voor het order-to-cash proces? In tegendeel, het is juist vreselijk waardevol gebleken, het wordt zelfs volop toegepast. Met simpele ‘als-dan’-regels worden tal van repetitieve handelingen al geautomatiseerd, dat zit al in technologie verwerkt nog voordat het op werkplek van de financieel professional belandt. Daardoor is deze zich er helemaal niet bewust van. Feitelijk is RPA vandaag al het order-to-cash proces aan het transformeren. En dat verloopt zo vanzelfsprekend, dat financieel professionals het niet in de gaten hebben.

Nu en straks

We zouden dus voorzichtig kunnen concluderen dat RPA de technologie is die het order-to-cash proces vandaag de dag transformeert. In de nabije toekomst zijn kunstmatige intelligentie en big data aan de beurt. Van blockchain kunnen we minder zeggen, eerst maar eens afwachten hoe die projecten weer worden hervat.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles