Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Unieke groei voor Spotcap in eerste jaar

Deze maand is het een jaar geleden dat online kredietverstrekker Spotcap de Nederlandse markt betrad. Het fintech-bedrijf, dat onlangs nog de Global KPMG Fintech Challenge won, maakte in het eerste jaar een groei van 1000 procent mee. In februari van dit jaar sloot Spotcap op succesvolle wijze een derde financieringsronde af waarin 31,5 miljoen euro is opgehaald. In totaal kwam er in 18 maanden tijd 49,5 miljoen euro aan investeringen binnen bij het bedrijf.


Grote ambities
“We verstrekken nu kredieten tot maximaal 150.000 euro per klant. Voorheen was dat 100.000 euro. Uiteindelijk willen we wel naar het kwart miljoen, maar dat is nog even toekomstmuziek.” Aan het woord is Niels Turfboer, Managing Director van Spotcap Benelux en in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft grote ambities. Daar waar het dit jaar 600 ondernemingen met een totale waarde van 10 miljoen euro financierde, verwacht Spotcap in 2016 50 miljoen euro aan zakelijke kredieten te verstrekken. “Dat klinkt ambitieus, maar met de huidige ontwikkelingen binnen het bedrijf gaat dat gewoon lukken.”

Dankzij de goede prestaties kon Spotcap het financieringsproduct onlangs uitbreiden en wordt de dienstverlening nog verder geoptimaliseerd. De kredietverstrekker, die haar diensten verleent aan MKB’ers en ZZP’ers die minimaal één jaar bestaan, maakt het nu al mogelijk binnen één dag een kredietaanvraag af te ronden. “Veel mensen staan daarvan te kijken”, aldus Turfboer. Die snelle afronding is mede te danken aan de vele algoritmes waar Spotcap gebruik van maakt. “Daardoor krijg je supersnel inzicht in waar het bedrijf nu staat, en of het krediet wel afgelost kan worden. In principe wordt zo’n 75 procent van de aanvragen via onze partners goedgekeurd.”

In een jaar kan veel veranderen
De directeur is trots op de resultaten die Spotcap in één jaar wist te behalen. “Vorig jaar liep ik nog in Amsterdam rond, op zoek naar een geschikte locatie. Inmiddels zijn we het eerste pand al uit gegroeid en zitten we nu op een grotere plek.” Turfboer is vooral ook blij met de ontwikkeling van fintech in Nederland. “Een jaar geleden stond fintech echt nog in de kinderschoenen en was het bij de meeste mensen een volledig onbekend begrip. Inmiddels zijn wij in Nederland uitgegroeid tot een volwaardig financieringsalternatief naast de meer traditionele mogelijkheden. Wij hebben altijd onze eigen koers gevaren en zijn daarbij ten aller tijden gefocust op de lange termijn en de relevantie voor het MKB.

Partnerships
Volgens het rapport van de OESO dat vorige week verscheen, remt de huidige gebrekkige kredietverlening aan het MKB innovatie en economische groei. Turfboer: “Wij willen dit helpen veranderen en verwachten in het aankomende jaar ongeveer 4000 MKB’ers te zullen financieren. Ons netwerk met partners breidt zich elke dag verder uit. Ik kijk er naar uit om op zeer korte termijn een aantal grote partnerships bekend te maken. Die zullen onze positie in de markt verder verankeren en de toegang tot financiering voor het MKB doen verbeteren.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles