Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Start-up

Unicorns in Silicon Valley met uitsterven bedreigd

De ‘eenhoorns’ in Silicon Valley worden zeldzamer. In het derde kwartaal van vorig jaar bereikten wekelijks twee start-ups de grens van 1 miljard dollar. Een kwartaal later was dit er nog niet eens één, volgens onderzoeksbureau CB insights.

Goede bedrijven, te hoge prijzen
Er komen steeds minder unicorns bij en er vallen steeds meer af, zo meldt het Financieele Dagblad. Het afgelopen jaar zijn 57 van de 155 bedrijven afgewaardeerd. “De markt wordt wakker en ziet dat veel investeerders geld hebben gestoken in goede bedrijven tegen te hoge prijzen”, aldus durfinvesteerders First Round Partner (FRP). Deze ontwikkeling is ook voelbaar op de werkvloer. FRP meldt dat twaalf tech-bedrijven in Silicon Valley, die samen meer dan twee miljard dollar hebben opgehaald, afscheid moesten nemen van circa vijftien procent van de werknemers.

Fintech-bedrijven
Onlinebetaalbedrijf Square hield andere unicorns een spiegel voor afgelopen november. Square was het grote voorbeeld in de sector, omdat het daadwerkelijk ging cashen. Het bedrijf werd geschat op zes miljard dollar, maar dit viel drie miljard lager uit. Niet alle unicorns zijn echter afgewaardeerd. Volgens Jansen van Inkef Capital zijn onder andere de Nederlandse bedrijven Adyen en dataspecialist Elastic wel het investeren waard.

Verdienmodel
Start-ups in Silicon Valley moeten hoog inzetten bij hun investeerders om snel markt te veroveren. Hier is veel geld voor nodig, het zogenoemde ‘burning cash’. Echter, de investeerders hebben afgelopen jaren te veel gekeken naar potentie en te weinig naar het verdienmodel en de kosten. Jansen: “Een ondernemer kan wel veranderen van businessmodel, maar de houding ‘we zoeken later wel uit hoe we geld gaan verdienen’, werkt  niet meer.”

Op sociale media is de bijnaam unicorn al grotendeels vervangen door ‘kakkerlak’. Die is immers niet dood te krijgen.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles