Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Uiteenlopende innovaties Generali AM Innovatieprijs 2013

De inzendingen van de Generali AM Innovatieprijs 2013 laten zien dat de branche volop in beweging is en dat adviseurs en studenten veel vernieuwende ideeën hebben om de klant nog meer centraal te stellen.

Voor de Generali AM Innovatieprijs, die dit jaar voor de achtste keer wordt uitgereikt, zijn de meeste inzendingen ooit ingestuurd. Daaruit zijn drie innovaties genomineerd voor de Innovatieprijs en dezelfde aantallen voor de aanmoedigingsprijs en scriptieprijs. Tijdens de Verzekeringsbranchedag op 19 november 2013 worden de winnaars bekendgemaakt.

De genomineerden
De innovaties en scripties zijn zeer uiteenlopend. Van ondersteunende oplossingen voor de advisering rond collectief pensioen, productontwikkeling en doelgroepbenadering tot vergelijkingssites op het gebied van AOV en de toepassing van spidertechniek voor het vergelijken van particuliere verzekeringen. Ondanks de grote verschillen, is er toch ook te zien dat de ingestuurde innovaties allemaal het klantbelang centraal stellen. De selectiecommissie is gekomen tot de volgende nominaties:

Genomineerden voor de innovatieprijs
Finact met ‘Finact BPF/CAO Analyse’
Independer.nl met ‘Maatwerkroute voor klanten met diabetes’
ToCompare met ‘Meta-searchengine voor verzekeringen’

Genomineerden voor de aanmoedigingsprijs
Diks verzekeringen met ‘Occasiongarantie’
EBEX met ‘EBEX gezond werken plan’
Geijsel Kroon met ‘www.aovvergelijken.nl’

Genomineerden voor de scriptieprijs
Carien de Jager met ‘Het Key Information Document’
Fausto Mei met ‘De toekomst in met directe beloning’
Telle Patricia van Zadelhoff met ‘The effect of fear on the evaluation of self-designed products’

Grote Diversiteit
De innovaties die geselecteerd zijn, kennen een grote diversiteit volgens de selectiecommissie:

Innovatieprijs
De BPF/CAO Analyse is een handige analysetool, waarmee voor de pensioenvoorziening snel en adequaat kan worden beoordeeld of er sprake is van een BPF-verplichtstelling en/of CAO-overeenkomst. Independer.nl biedt voor de specifieke en moeilijk verzekerbare doelgroep diabetici, een route waarbij meerdere verzekeraars verzocht worden om een maatwerkpremie af te geven, nadat medische beoordeling heeft plaatsgevonden.. De meta-searchengine van ToCompare is een soort Trivago voor verzekeringen en haalt premievoorstellen op van meerdere (vergelijkings)sites.

Aanmoedigingsprijs
De Occasiongarantie van Diks is een voorbeeld van productontwikkeling, waarbij ingespeeld wordt op de toenemende online verkoop van auto’s onder andere tussen particulieren onderling. Het EBEX gezond werken plan is een 12-jaars verzuimpropositie, waarbij verzekering en diverse risk- en casemanagementdiensten gecombineerd worden aangeboden. Ten slotte biedt Geijsel Kroon zelfstandigen de mogelijkheid om snel online AOV’s te vergelijken, die aan de wensen van de klant voldoen.

Scriptieprijs
Ook in de scripties is een grote diversiteit te zien. Carien de Jager schrijft over de implicaties van de invoering van het Key Information Document (KID) en stelt dat het KID naar verwachting tekort zal schieten. Fausto Mei heeft onderzoek gedaan naar directe beloning en een model ontwikkeld voor prijsberekening voor adviseurs. Telle Patricia van Zadelhoff concludeert op basis van haar onderzoek dat de vrijheid in het zelf samenstellen van een zorgverzekering leidt tot een hogere aankoopintentie en een betere productevaluatie.

Binnenkort worden de inzendingen, met een uitleg, gepubliceerd op www.generali-am-innovatieprijs.nl.

De prijzen
De Generali AM Innovatieprijs 2013 bestaat uit twee prijzen: de innovatieprijs van € 7.500,- voor de succesvolste innovatie die al geïmplementeerd is en de aanmoedigingsprijs van € 2.500,- voor de beste innovatie in ontwikkeling. De scriptieprijs wordt beloond met een prijs van € 5.000,-. De doelstelling van de prijs is het stimuleren van innovatie in de branche door het delen en verbreiden van kennis. Inmiddels geniet de innovatieprijs brede steun binnen de branche, hetgeen onder andere blijkt uit de betrokkenheid van de standsorganisaties bij de promotie en jurering.

Onafhankelijke jury
De scripties worden beoordeeld door de onafhankelijke en deskundige jury van de Generali AM Innovatieprijs. De wetenschap wordt vertegenwoordigd door juryvoorzitter dr. Hermen van der Lugt (directeur Novay) en prof. Dr. Fred van Raaij, hoogleraar Economische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Verder bestaat de jury uit bestuurders uit de verzekeringsbranche in de personen van drs. Roger van der Linden (bestuurlid Adfiz), Michael de Nijs (voorzitter NVGA), drs. Theo van Vugt (hoofdredacteur AM/VB, Kluwer) en Freek Wansink (CEO Generali).

Over de schrijver