Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Uber in de financiële sector

De mobiele applicatie Uber heeft de taxisector volledig op de schop genomen en iedereen wakker geschud. De afgelopen jaren zijn in Nederland en Europa veel fintech-bedrijven ontstaan. Daardoor rijst de vraag: gaat de financiële sector een ‘Uber-moment’ beleven? Finance Innovation zet een aantal verschillende meningen op een rij.

Uber viel op, doordat de app het voor consumenten mogelijk maakt om een taxi te bestellen zonder dat er een taxicentrale tussen de consument en taxi bemiddelt. Op die manier kost een taxiritje soms de helft van de prijs van een ‘normaal’ taxiritje. Vier jaar geleden is het bedrijf in San Francisco opgezet en de wereld overgegaan, ook in Amsterdam. Deze disruptor heeft voor veel ophef gezorgd, omdat het ten koste zou gaan van de inkomsten van taxicentrales. Experts in de financiële sector hebben verschillende opinies over ‘het’ Uber-moment: het moment waarop de hele sector ontwricht wordt door de intrede van een nieuwe speler.

Innovatie
De Engelse journaliste Louis Emmerson van Symbid blog, een online platform over het laatste nieuws in de innovatieve financiële sector, vraagt zich af of de financiële sector een Ubermoment überhaupt nodig heeft: “De nadruk ligt nu meer op de financiële technologie en dat dwingt oude spelers harder te werken om relevant te blijven.” Deze traditionele partijen zullen uiteindelijk betere producten aanleveren aan de klant, waardoor steeds meer traditionele banken aan innovatie doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Spaanse bank Santander, die dit jaar een investeringsfonds van 100 miljoen dollar oprichtte om te investeren in fintech-startups: “Misschien hebben we niet eens een Uber nodig na deze ontwikkelingen.”

Ubermoment
Volgens de organisatoren van The European Fintech Awards 2015 komt de Uber van de financiële sector binnenkort: “Tegenwoordig wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in fintech-bedrijven. De Uber van de bankensector is nog niet gekomen, maar dit is slechts een kwestie van tijd.” Daarnaast spreekt het brein achter deze award mensen aan om zelf aan de slag te gaan. “Technologie maakt het mogelijk. U kunt het laten gebeuren. Blijf bij het spel”, aldus de organisatie.

Tegenstanders
Er zijn nog meer mensen die de mening delen dat een Ubermoment helemaal niet relevant is. Zo ook Pat Grady, parneter bij Sequoia Capital (vanture capital bedrijf). Tijdens een bijeenkomst van Wall Street en Silicon Valley over een toekomstig Uber-moment, was zij van mening dat fintech-startups het niet overleven. “Ik durf te wedden dat van de vijf- of zesduizend startende ondernemers die er zijn, negentig procent van hen uit het bedrijfsleven zijn over vijf jaar.”

Op hetzelfde evenement is Blythe Masters, CEO van Digital Asset Holdings. Zij vertelt dat het belangrijk is dat iedereen goed onthoudt dat er een verschil tussen auto’s en bankrekeningen is: “De omvang van de verandering in de taxi-industrie is vergelijkbaar met de veranderingen in de financiële sector. Toch is er een groot verschil tussen het belang van persoonlijke financiën en een taxi bestellen; financiële diensten zijn geen limousine diensten.”

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles