Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Twee FinTech initiatieven in MKB Innovatie Top 100

Voor het tiende jaar op rij is de MKB Innovatie Top 100 bekendgemaakt. In dit overzicht zijn slechts twee initiatieven te vinden die betrekking hebben op FinTech, te weten Risk Explorer BV (81e plek) en Group 2000 Nederland BV (91e plek). 

Aangezien dit de tiende editie van de MKB Innovatie Top 100 betreft, zijn er inmiddels 1000 initiatieven de revue gepasseerd in de innovatie-etalage van de Kamer van Koophandel. Op de website van de Top 100 uit de KvK lof voor het MKB: “Het midden- en kleinbedrijf is de slimme motor van de economie gebleken toen het minder goed ging met Nederland.”

Risk Explorer BV
Het hoogst genoteerde FinTech initiatief is Risk Explorer BV uit Den Bosch, met een 81e plek. Het initiatief biedt de ondernemer een begrijpelijk risicoadvies waarmee hij uit de voeten kan. Op geautomatiseerde wijze worden bedrijfsrisico’s geïnventariseerd en geanalyseerd, waarna een compleet (verzekerings)adviesrapport wordt gegenereerd.

Verzekeringsadviseurs zouden volgens het Risk Explorer BV nog te veel ‘uit de losse pols’ of uit het hoofd adviseren. Om een grondige diepgaande risicoanalyse te maken, is het zaak om cruciale bedrijfsaspecten niet (per ongeluk) over het hoofd te zien. Dit zou er namelijk toe leiden dat er incomplete adviezen en niet/onvoldoende aansluitende verzekeringspakketten worden geleverd.

Betalingsverkeer beveiligen
Group 2000 biedt een oplossing die operators beschermt tegen protocol aanvallen op het SS7 netwerk. Met LIMA SS7 Secure wordt het interne netwerk van de operator beschermd, maar ook de privacy van de gebruikers van het netwerk. Hiermee valt onder meer betalingsverkeer te beveiligen.

LIMA SS7 Secure is een firewall die bijvoorbeeld voorkomt dat er spam op kosten van andere gebruikers wordt verstuurd via SMS en dat telefoongesprekken worden omgeleid. Ook kunnen gebruikers van het netwerk niet meer geïdentificeerd worden, en blijven hun locaties en beveiligingssleutels verborgen. Nuttig en zinnig in het kader van databescherming en wettelijke eisen waar bedrijven aan moeten voldoen.

Belang van innovatie
De KvK heeft van innovatie een van de speerpunten gemaakt en merkt dat het ook onder de doelgroep leeft. Ondernemers in het MKB gaven de volgende antwoorden in een enquête van de Kamer van Koophandel: ‘Innoveren is belangrijk voor het bestaansrecht van de organisatie.’ ‘Innoveren is je onderscheiden in de markt, zorgen dat je je concurrentie voorblijft.’ ‘Innoveren biedt nieuwe kansen.’

“Innovatie leverde de meeste ondernemers dan ook succes op. Het zorgde voor meer omzet (bij 85 procent), meer arbeidsplaatsen (bij 65 procent), meer winst (bij 68 procent) en zelfs voor internationale activiteiten (bij 58 procent)”, meldt de KvK.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles