Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Toezichthouders belemmeren Nederlandse financiële innovatie

De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank hebben, net zoals het Nederlands kabinet, de taak om ontwikkelingen in de financiële sector. Maar in praktijk blijkt dat zij  innovatie vaak in de weg zitten.

Nieuwe partijen die de Nederlandse bankensector concurrerender en innovatiever maken acht DNB van groot belang. De AFM wil onnodige juridische knelpunten wegnemen die innovatie belemmeren, aldus Pepijn van Zaal in het Financieele Dagblad. Toch zijn er belemmeringen voor Nederlandse ondernemingen, door de regels en wetten die door deze toezichthouders zijn opgesteld.

Belemmeringen
De wet- en regelgeving die door AFM en DNB wordt opgevolgd, is gebaseerd op de Nederlandse wetgeving. Deze wetgeving is grotendeels gebaseerd op de Europese regels. Die is erop gericht om concurrentie binnen Europa te vergroten. Zonder dat de Nederlandse toezichthouders zich er bewust van zijn, stellen ze naast deze Europese eisen vaak nog meer eisen aan de Nederlandse ondernemers. Daardoor zijn zij in het nadeel in vergelijking met andere Europese ondernemers.

De Nederlandsche Bank
DNB werkt onder andere innovatieve, Nederlandse betaaldienstverleners tegen. Zij heeft in Nederland bijvoorbeeld de eis gesteld dat deze ondernemers een vergunning nodig hebben om online betaaldiensten te verlenen. Terwijl er in andere Europese landen deze eis niet geldt: daar kunnen ondernemers zonder vergunningen betaaldiensten aan consumenten aanbieden.

Door de extra eis moeten Nederlandse ondernemers een hogere drempel over als ze een betaaldienst willen ontwikkelen. Daarnaast verschilt de hoogte van kosten voor het toezicht op betaalinstellingen per land. Engeland en Duitsland hebben lagere kosten dan Nederland dat heeft.

Tagged with:

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles