Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Toezichthouder Currence gaat misbruik iDeal aan banden leggen

Door de gebruiksvoorwaarden van iDeal uit te breiden, gaat de Toezichthoder Currence  misbruik met het betalingssysteem onmogelijk maken. Dat zegt de toezichthouder maandag in het tv-programma Radar.

Het tv-programma had verschillende klachten ontvangen van personen die onrechtmatige incasso’s kregen nadat ze een eenmalige betaling hadden gedaan via iDeal. Na de eenmalige betaling, bleven bedrijven bedragen incasseren zonder dat daar expliciet toestemming voor was gegeven.

Ontbinden van contract
Door de nieuwe voorwaarden mogen er geen incassomachtigingen voor aanvullende diensten of producten meer worden ‘geconstrueerd’ bij een betaling via iDeal. Op het moment kan een bedrijf misbruik maken van de gegevens die een consument invoert bij een eenmalige betaling. Wanneer een bedrijf toch overgaat op automatische incasso, mag de betaaldienstverlener, zoals de bank, het contract met de organisatie direct ontbinden.

Bonafide diensten wel goedkeuring
Het doel van de aanpassing is om malafide webshops aan te pakken. Diensten zoals Spotify die gebruikmaken van iDeal om incassomachtigingen uit te voeren, mogen dit blijven doen. Volgens de Toezichthouder Currence laten dergelijke “bonafide diensten” zien dat het om een incassomachtiging gaat. Hierbij kan men denken aan een betaling van 1 eurocent.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles