Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Zorgen over fintech-revolutie bij AFM

Toezichthouder AFM gaat haar uiterste best doen om zich te beschermen tegen de financieel-technische revolutie. Daarnaast maakt AFM zich zorgen over de lage rente die de waarde van pensioenen vermindert en hypotheken verhoogt.

Dat zegt bestuursvoorzitter van AFM Merel van Vroonhoven. AFM heeft nog geen vat kunnen krijgen op de fintech-revolutie, ook wel de ‘technologische storm’ genoemd.

“De grootste angst van iedere toezichthouder is dat je nieuwe ontwikkelingen onvoldoende doorgrondt, dat je ontwikkelingen onderschat die grote schade kunnen aanrichten voor consumenten en onze samenleving. Zijn er risico’s die ik niet gezien heb? Mis ik de mogelijkheden of expertise om in te grijpen? We moeten fors investeren in kennis, vooral op het gebied van fintech”, aldus Van Vroonhoven.

Ook de zorgen over hypotheken en pensioenen stapelen zich op bij AFM. De lage rente leidt tot een nieuwe groei aan hoge hypotheekleningen en een extreme waardevermindering van pensioenen.

Andere mindset
Van Vroonhoven vindt ook dat we onze mindset moeten veranderen. “Mensen maken zich vaak meer druk over de keuze van een nieuwe smartphone dan om een goede pensioenregeling. Lang dachten we: geef ze zoveel mogelijk informatie, dan nemen ze een rationele beslissing. Maar dat is niet zo. De vraag is: hoe krijg je mensen in beweging? Zodat ze echt aan de slag gaan met hun financiële planning?”

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles