Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Te weinig finance personeel? Zo los je het op

Bedrijven zitten massaal te springen om personeel. Er is meer werk dan dat er handen beschikbaar zijn. Oftewel, Nederland kent een arbeidsmarktcrisis. Ook controllers, accountants, boekhouders en creditmanagers zijn schaars. Het goede nieuws? Er is een oplossing. In deze blog vertel ik hoe jij ervoor zorgt dat je geen last hebt van krapte op de arbeidsmarkt.

Auteur: Yvonne Jans, area manager Western Europe bij Medius

Run op financiële toppers

Bedrijven halen alles uit de kast om nieuwe medewerkers te werven: van toffe welkomstpakketten en extra vakantiedagen tot spetterende personeelsuitjes. Maar uiteindelijk zijn mensen op zoek naar uitdagend werk waar ze voldoening uit halen. Het ‘inkloppen’ van facturen staat hier niet om bekend. Op de traditionele financiële afdeling is personeel vooral uitvoerend bezig met het factuurverwerkingsproces. Daar komen regelmatig grote frustraties bij kijken, blijkt uit onderzoek. Zo ergert één op de drie financieel medewerkers zich aan inefficiënte processen. Ook repeterende handelingen (24 procent), de hoeveelheid handmatige acties (23 procent) en weinig inzicht in en controle over processen (20 procent) leveren frustraties op. Ga maar eens nieuw personeel aantrekken als dít de dagelijkse gang van zaken is op jouw finance afdeling.

Uitdagende finance baan

Waar komt de finance professional wél zijn bed voor uit? Dan moet je denken aan zaken als kostenbesparingen realiseren (41 procent), financiële risico’s minimaliseren (33 procent) of de cashflow optimaliseren (21 procent). Wat nu als dit tot de kerntaken behoort van financieel medewerkers? Door het volledige finance-proces te automatiseren, verander je de werkzaamheden van je finance personeel rigoureus. Terwijl het financiële proces door de inzet van artificial intelligence en machine learning zoveel mogelijk touchless verloopt, focussen medewerkers zich op het managen van processen. Met behulp van dashboards gaan ze op zoek naar knelpunten in het proces, kijken ze waar efficiëntie mogelijk is en gaan ze aan de slag met optimaliseren. In dat geval wordt het voor finance professionals ineens erg interessant om bij jou te werken. En uiteindelijk wil je finance toppers werven die bij jou willen werken omdat de baan uitdagend is, en niet omdat jouw personeelsuitjes zo spectaculair zijn. Al is dat alsnog goed voor de teambuilding natuurlijk.

Lagere werkdruk door efficiënte werkprocessen

Het automatiseren van het finance proces kent nóg een groot voordeel. Het brengt een grote efficiëntieslag teweeg, wat jouw tekort aan personeel ten goede komt. Hoe hoger de touchless ratio op de afdeling, hoe minder personeel je nodig hebt voor de verwerking van je facturen. Daarnaast daalt hiermee de foutenmarge drastisch en dat scheelt weer handmatig correctiewerk.

Personeel binden

Het lijkt een open deur om finance-processen te automatiseren, maar toch heeft slechts de helft van de Nederlandse bedrijven het factuurverwerkingsproces gedigitaliseerd. Hier valt dus nog veel winst in te behalen. Niet alleen om processen op je afdeling mee te optimaliseren, maar zeker ook om jezelf als werkgever aantrekkelijker te maken voor finance professionals. Bovendien zorgt automatisering ervoor dat je altijd voorop blijft lopen. Dit stelt je in staat om financiële toppers aan te trekken én aan je te binden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles