Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Succesvol begin voor Pritle

De innovatieve online vermogensbeheerder Pritle is goed van start gegaan, laat CEO Thomas Bunnik weten. “In vergelijking met andere banken en vermogensbeheerders zijn wij goedkoop en onderscheiden wij ons in de technologie gedreven service.”

Afgelopen vrijdag is Pritle gelanceerd. Pritle Holding B.V. heeft fondsensupermarkt en online vermogensbeheerder Fundix overgenomen dat verder gaat onder de nieuwe naam Pritle. Vanaf de lancering van de nieuwe dienstverlening afgelopen vrijdag heeft de vermogensbeheerder veel positieve reacties gekregen: “Alle verwachtingen die wij hadden, zijn overtroffen door de goede respons en aantallen nieuwe klanten.” De omvang van de klantportefeuilles is heel divers. “Zowel starters als beleggers met grotere vermogens schrijven zich in”, stelt Bunnik. Het belangrijkste dat Pritle wil bereiken, is dat klanten op eenvoudige wijze de regie kunnen nemen over hun financiële toekomst: “Klanten van Pritle kunnen verschillende financiële doelen aanmaken. Online krijgen ze vervolgens direct inzicht in hun verwachte rendement en investeringen bij de fondsenaanbieders zoals BlackRock en Vanguard.”

Economische crisis
Bunnik en zijn team vinden dat het vermogensbeheer laagdrempeliger moest worden. “De crisis daagde ons uit om risico’s vanuit onze werkomgeving bij grote banken te verminderen en dienstverlening aan de klant te verbeteren”, aldus Bunnik. Toch ging dat niet zo snel als Bunnik en zijn team hadden verwacht en in 2013 besloten zij Pritle op te richten.

Van jongeren tot opa’s en oma’s
De vermogensbeheerder is niet alleen bedoeld voor grote klanten, maar ook voor startende beleggers. “Dat is ook de reden waarom klanten al vanaf tien euro kunnen beleggen bij ons.” Ouders of opa’s en oma’s die willen investeren in de studie van de kleinkinderen of een student die wil ‘sparen’ voor een wereldreis; het is allemaal mogelijk. “Pritle heeft al rond de 100 miljoen euro vermogen onder beheer.”

Pritle vraagt over de eerste 250.000 belegde euro’s servicekosten. De belegger betaalt dan een halve procent inclusief btw per jaar aan Pritle. Voor het deel van het vermogen boven 250.000 euro, worden geen servicekosten gerekend. Daarnaast betaalt de belegger 0,2 procent per jaar aan de onderliggende fondsen.

Robo-adviseur
Bunniks bedrijf werkt met een persoonlijk online dashboard. Daardoor staan ze bekend als ‘robo-adviseur’ en zijn ze naar eigen zeggen tot zeventig procent goedkoper dan vele grote banken en vermogensbeheerders in Nederland. Bij die kostenvergelijking is rekening gehouden met de totale kosten van achttien verschillende banken en vermogensbeheerders waarbij hun servicekosten, transactiekosten en onderliggende fondskosten zijn geanalyseerd. Zelf wil Bunnik de stempel ‘robo-adviseur’ niet op zijn bedrijf zetten. “Die term is over gewaaid uit Amerika en wordt gebruikt bij bedrijven die geautomatiseerde vermogensbeheer aanbieden.” Pritle heeft een team van senior beleggingsprofessionals beschikbaar via chat, telefoon en e-mail. Bovendien is de portefeuille is 24/7 digitaal beschikbaar. “Zo kan de klant altijd kijken waar hij staat ten opzichte van zijn financiële doelstellingen.” Pritle bereidt zich voor op de uitbreiding naar Europa.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles