Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Stimuli voor nieuwe initiatieven op online betaalmarkt

Online betalen moet voor de consument goedkoper worden en Europa gaat innovatie op de online betaalmarkt stimuleren. Het Europees Parlement stemde woensdag over de nieuwe regels omtrent online betaaldiensten.

Met de nieuwe richtlijn moeten meer marktpartijen betaalproducten op websites en apps kunnen aanbieden. In Nederland kan dit tot nog toe alleen met iDeal, een door de banken zelf ontwikkelde betaalmethode. In de Verenigde Staten wordt veel gewerkt met online betaaldiensten die zijn gekoppeld aan een creditcard. Omdat in Europa slechts veertig procent van de burgers een creditcard heeft, is het hier nog niet een soortgelijk succes. En dat moet veranderen, vinden de politici in Brussel.

Meer keuzemogelijkheden consument
Brussel heeft woensdag besloten dat een consument gemakkelijker online een product of dienst moet kunnen kopen. De consument moet binnen twee jaar beroep kunnen doen op een app of andere software, van een gecertificeerde derde partij. Die derde partij moet volgens de EU ook betalingen uit kunnen voeren voor rekening van de consument. Consumenten zouden dan toestemming moeten geven aan de provider om hun bankgegevens te gebruiken en betalingen te kunnen verrichten.

Europese initiatieven
Het Amerikaanse PayPal is een voorbeeld van een online betaaldienst, maar de parlementsleden willen liever Europese partijen de mogelijkheid bieden om te innoveren en de Europese markt te betreden. Op deze manier worden Europese alternatieven gestimuleerd. Brussel verwacht dat meer concurrentie gaat leiden tot lagere kosten voor betaaldiensten op internet. Consumenten zouden hierdoor meer online aankopen doen, waardoor er meer banen bijkomen in de online sector. Nu de nieuwe richtlijn groen licht heeft gekregen, zijn de regels binnen twee jaar van kracht.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles