Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Steeds moeilijker om anoniem te handelen in bitcoins

BitMixer heeft aangekondigd te stoppen met zijn bitcoinmixing-diensten. De firma wil het digitale geld transparanter maken, in de hoop te voorkomen dat men het blijft gebruiken op de zwarte markt. De aankondiging komt slechts drie dagen nadat de politie AlphaBay en Hansa, twee zwarte markten op het Darknet, offline haalde.

Omdat bitcoin gebruikmaakt van transparante blockchaintechnologie, zijn alle transacties publiek. Dit maakt het mogelijk de financiële geschiedenis van bitcoingebruikers te achterhalen. BitMixer is een dienst die je kunt gebruiken voor bitcoinmixing. Hierbij worden transacties niet rechtstreeks uitgevoerd, maar via anonieme diensten om zo digitale sporen uit te wissen. Bitcoinmixing is hierdoor erg populair in het criminele circuit.

Politie
De aankondiging van Bitmixer komt drie dagen nadat de Verenigde Staten, Europa en Thailand de handen ineen sloegen om AlphaBay en Hansa offline te halen. Deze zwarte markten op het darknet werden voornamelijk gebruikt voor de digitale drugshandel. BitMixer ontkent overigens dat de recente politieacties de reden zijn om te stoppen met zijn mixingdiensten.

Alternatieven
Met het verdwijnen van BitMixer wordt het voor iedereen moeilijker om bitcoins anoniem te gebruiken. Gelukkig zijn er altijd alternatieven, voorbeelden hiervan zijn Monero (standaard mixingdienst ingebouwd) en Zcash (anonieme blockchain).

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles