Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Steeds meer mensen halen overwaarde uit huis voor verduurzaming 

Steeds meer mensen halen hun overwaarde uit hun hypotheek voor verduurzaming van hun woning, leuke dingen te doen of voor levensonderhoud. Dat blijkt uit de halfjaar-data van Alpina. Vergeleken met vorig jaar zag de financiële dienstverlener een flinke stijging. Bij starters zelfs 35 procent.

Daarnaast tonen de cijfers over de eerste twee kwartalen aan dat de oversluitmarkt aan het instorten is. Vergeleken met het eerste half jaar van 2022 daalden het aantal oversluitingen met ongeveer 85 procent. Volgens Alpina’s hypotheekexpert Erik Rebergen komt dat door de stijgende rente. ‘Heel veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren hun hypotheek voor lange tijd, soms wel 20 of 30 jaar, vastgezet. Dan is het weinig aantrekkelijk om over te sluiten als de rente stijgt.’ 

Visie verduurzaming

Rebergen verwacht dat starters meer ruimte krijgen op de woningmarkt en dat steeds meer mensen hun overwaarde aanwenden voor bijvoorbeeld woningverbetering, consumptieve uitgaven, schenken aan (klein)kinderen of gewoon om financieel wat ruimer in het vel te zitten.

Onafhankelijk

Ook de duurzaamheidstrend ziet hij doorzetten. ‘De consument wordt zich steeds bewuster van de noodzaak, maar vooral ook voordelen van verduurzaming. Voor een relatief laag (maand-)bedrag kun je ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Daarmee gaat je energierekening omlaag en neemt de waarde van je woning toe, die tevens couranter wordt. Er zal immers meer en meer gelet worden op het energielabel van een te verkopen woning. En – last but not least – help je mee aan een schonere wereld.’

Alpina

Alpina verzorgt bemiddelings- en adviesdiensten op het gebied van verzekeringen, hypotheken, financiële planning, pensioenen en makelaardij voor particuliere en zakelijke klanten. Het bedrijf wil haar cliënten helpen onbezorgd te wonen, ondernemen en leven. Alpina doet dat door financiële zekerheid te bieden met een compleet pakket aan diensten en producten. De financiële dienstverlener is onderdeel van de Alpina Group, een adviesbedrijf met meer dan 80 vestigingen in Nederland en België, ruim 2.000 medewerkers en een serviceprovider voor meer dan 3.000 zelfstandige adviseurs. 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!