Startupcultuur voor fintechs in Nederland moet beter
— 2 november 2015Slechts 1 op de 200 startups wordt een scale-up, blijkt uit onderzoek van Deloitte en opleider THNK. Een scale-up is een bedrijf dat binnen vijf jaar een omzet van minimaal 10 miljoen dollar haalt. Daarnaast is de helft van de onderzochte bedrijven na vijf jaar failliet. Fintech-startups, die voor veel economische groei in Nederland zorgen, hebben last van een ongunstig ondernemersklimaat.
Consultancy- en accountancybedrijf Deloitte onderzocht samen met THNK hoe het 400.000 bedrijven verging in 24 verschillende landen. Onder deze bedrijven bevinden zich veel startups die zich op de financiële sector richten. Zij presteren niet wezenlijk beter dan bedrijven in andere sectoren.
“De succesratio’s voor verschillende soorten startups zijn redelijk gelijk aan elkaar”, aldus Gideon Mogendorff van Deloitte Fast Ventures, een onderdeel van Deloitte dat snelgroeiende technologiebedrijven aan grote corporate bedrijven verbindt middels data monitoring. “Toch vinden wij fintech-startups zo interessant dat wij daar wellicht in de toekomst nog aanvullend onderzoek aan willen wijden.”
Payback-time
Dat maar 1 op de 200 bedrijven een groot succes wordt, ligt aan een slecht ondernemersklimaat in Nederland. Dat is de mening van Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers. Hij verwijt de politiek slecht te luisteren naar de belangen van ondernemers. Veel regelingen zijn volgens hem ronduit nadelig voor bedrijven, zoals twee jaar verplicht door moeten betalen bij de ziekte van werknemer. Daarom vraagt Biesheuvel om aandacht van het kabinet voor deze obstakels, die een succesvol fintech-sector in de weg staan: “Het is payback-time voor de ondernemers. Er is de afgelopen jaren veel van de ondernemer gevraagd, het is tijd dat de politiek voor de ondernemers kiest.”
Investeringen uit bedrijfsleven
Niet alleen de overheid, maar ook grotere ondernemingen kunnen zorgen voor een goede voedingsbodem voor innovatieve, startende bedrijven. In juni 2015 richtte bijvoorbeeld KPN een investeringsfonds van 35 miljoen euro op voor startende ondernemers. “We geloven sterk in open innovatie en samenwerking met startups”, stelde Jan Kees de Jager, CFO van KPN, onlangs op de Nationale Ondernemersdag.
Overheidsprogramma’s
Door middel van verschillende initiatieven probeert de overheid ondertussen ook een rol te spelen bij het verder helpen van veelbelovende startups. Zo werd vorig jaar besloten het programma Startup Delta door te zetten, nadat hiermee in 2014 goede resultaten zijn geboekt.
Neelie Kroes is ambassadeur van deze Startup Delta. Zij zet zich al langer in voor de startupcultuur in Nederland, die de afgelopen jaren al snelle groeiers als het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen heeft opgeleverd. Om meer van dit soort internationale successen te boeken, moet er meer geld beschikbaar zijn voor fintech-startups. Ook Mogendorff onderschrijft dit. “Programma’s als Startup Delta zijn belangrijk voor starters. Ondernemerschap is natuurlijk de basis, maar de overheid moet dit zoveel mogelijk stimuleren.”